Handelsoverleg WTO mislukt

De onderhandelingen tussen zes belangrijke handelsblokken over een vrijere wereldhandel zijn mislukt. Dat zeiden diplomaten van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) rond de besprekingen na een laatste poging de zogenoemde Doha-ronde op maandag te redden.

ANP

Ministers van de G6 (de Europese Unie, de Verenigde Staten, Brazilië, Japan, Australië en India) hebben zondag in het Zwitserse Genève tevergeefs geprobeerd tot een handelsovereenkomst te komen. Ze kwamen maandag nog bijeen om toch te proberen op het laatste moment een akkoord te bereiken.

Volgens WTO-baas Pascal Lamy moest hier een doorbraak worden bereikt, anders zouden de WTO-onderhandelingen als mislukt worden beschouwd. Volgens een bron rond de onderhandelingen worden de WTO-gesprekken van alle 149 leden, die later deze week zouden plaatsvinden, mogelijk opgeschort. De onderhandelingen in de Doha-ronde, genoemd naar de WTO-top in de hoofdstad van Qatar in 2001, duren al vijf jaar.

Diplomaten proberen voor het einde van het jaar een brede handelsovereenkomst op papier te krijgen. De belangrijkste struikelblokken zijn de landbouwsubsidies van de VS, de importheffingen op landbouwproducten door Europa en de openstelling van de markten van ontwikkelingslanden voor industriële goederen van de rijke landen.

Volgens Lamy moeten de VS hun landbouwsubsidies verder verlagen en moet de EU de importheffingen op landbouwproducten verder reduceren. Washington vindt dat het al voldoende concessies heeft gedaan en wil daarom dat andere landen het initiatief nemen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden