Handelsoorlog met China dreigt door verhoging invoertarieven VS

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigen zal volgende week een wet vaststellen die een verhoging van de invoertarieven voor Chinese importproducten mogelijk maakt.

Van onze verslaggever Peter de Waard

Vrijdag keurde een commissie van het Amerikaanse Congres de wet al goed. De wet geeft de Amerikaanse regering de mogelijkheid invoerrechten te heffen op goederen uit landen wier eigen munteenheid wordt ondergewaardeerd. Dat geldt volgens de VS met name voor China. Na het Huis van Afgevaardigden zal overigens ook de Senaat het wetsvoorstel moeten goedkeuren.

De VS vinden dat China zijn concurrentiepositie verbetert door de koers van de eigen munt – de yuan of renminbi – kunstmatig laag te houden. ‘De koersmanipulatie van China is een belangrijke verstoring van de wereldhandel’, stelt Sander Levin, de voorzitter van de commissie van het Amerikaanse congres. ‘De koers van de yuan heeft gevolgen voor Amerikaanse werknemers en Amerikaanse banen. Daar gaat het om.’

Het besluit van de commissie kwam één dag nadat president Obama besprekingen had gevoerd met de Chinese premier Wen Jiabao in New York. Obama drong daarbij aan op een hogere koers voor de yuan. Het Chinese handelsoverschot is sinds het begin van de kredietcrisis spectaculair gestegen. Daarentegen heeft de VS zijn handelstekort met China zien toenemen tot 40 miljard dollar per maand. Onder andere daardoor is de groei afgezwakt, terwijl de werkloosheid is gestegen tot bijna 10 procent.

In juni besloot China wel de vaste koers van de eigen munt ten opzichte van de dollar los te laten. Sindsdien bepaalt de centrale bank, de People’s Bank of China, dagelijks de koers. Maar in de afgelopen twee maanden is de yuan slechts 1,9 procent in waarde gestegen ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Volgens economen zou de yuan 20 tot 40 procent ondergewaardeerd zijn.

Minister van Financiën Tim Geithner zei vorige week al dat de stijging sneller moet plaatsvinden. Hij kondigde toen al aan dat de Amerikaanse regering naar mogelijkheden kijkt om de Chinese regering hiertoe te dwingen.

Maar Geithner heeft geweigerd het woord ‘valutamanipulator’ in de mond te nemen – een term die zou betekenen dat handelsmaatregelen tegen China mogelijk zouden worden.

Het is onduidelijk of de regering van president Obama handelssancties tegen China zal willen doorvoeren voor de G20-top die in november in Zuid-Korea zal plaatsvinden. De nieuwe wet zou vooral als stok achter de deur moeten dienen.

Veel Amerikaanse bedrijven voelen niets voor een handelsoorlog. Zij vrezen dat daardoor de toegang tot een markt van 1,4 miljard potentiële consumenten in gevaar zou kunnen komen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden