Handelaren Rabobank de cel in om Libor-fraude

Twee voormalige handelaren van de Rabobank zijn in de Verenigde Staten veroordeeld tot celstraffen. Anthony Allen en Anthony Conti werden schuldig bevonden aan manipulatie van het interbancaire rentetarief Libor.

Beeld anp

Het duo kreeg relatief lichte straffen. De rechtbank veroordeelde Allen tot twee jaar gevangenisstraf. Conti moet een jaar de cel in. De mannen blijven in afwachting van een hoger beroep op vrije voeten, besloot de rechter.

Het vonnis is een tegenvaller voor de aanklagers, die gevangenisstraffen van negen en vijf jaar hadden geëist tegen de handelaren. Volgens justitie behoorde het gesjoemel met het Libortarief tot 'de grootste financiële fraudezaken in de recente geschiedenis'.

Allen en Conti werkten in Londen, waar zij volgens de aanklacht jarenlang samenspanden met collega's, ook van andere banken, om het Libortarief naar eigen believen vast te stellen.

Monetaire zaken

Allen (44) was jarenlang als divisiehoofd monetaire zaken verantwoordelijk voor alle wereldwijde geldmarkttransacties bij Rabobank. Hij werkte deels vanuit Utrecht en Londen. Daar gaf hij leiding aan een afdeling van geldhandelaren. Conti (46) was submitter, degene die verantwoordelijk is voor het doorgeven van rentestanden aan het Libor-panel. Dat wordt gevormd door meerdere banken en stelt de rente vast waaraan die van derivaten, hypotheken, creditcards en andere kredieten gekoppeld zijn. Ze worden er beiden van verdacht te hebben samengespannen met hun collega's en met handelaren en submitters van andere banken om de rentestanden voor eigen gewin te beïnvloeden.

Een belangrijke rol in de rechtszaak was weggelegd voor de e-mails die er onderling tussen handelaren en de twee verdachten zijn gestuurd, met daarin verzoeken tot rentemanipulatie. De aan Conti gerichte e-mails werden vaak tegelijk naar zijn baas Allen gestuurd. Dus moet hij ervan afgeweten hebben, betoogde aanklager Carol Sipperly begin deze week.

Het is een belangrijke zaak voor de Amerikaans justitie. Na de kredietcrisis van 2008 hebben de Amerikanen geen bankiers vervolgd. Dat heeft tot kritiek geleid vanuit het Congres. Justitie wil dat goedmaken door in het Libor-schandaal wel bankiers veroordeeld te krijgen. Dat blijkt echter erg lastig te zijn.

In 2013 schikte de Rabobank met de Amerikaanse, Britse en Nederlandse autoriteiten voor 774 miljoen euro in een zaak over manipulatie van de Euribor- en Liborrentes. Ook banken als het Zwitserse UBS, Deutsche Bank en het Britse Barclays hebben de afgelopen jaren in totaal meer dan 9 miljard dollar aan boetes betaald. Het in 2012 aan het licht gekomen Libor-schandaal leidde bij de Rabobank tot het opstappen van bestuursvoorzitter Piet Moerland en financieel bestuurder Sipko Schat.

De financiële secto

het imago als oerdegelijke boerenbank liep een flinke deuk op door de Libor-affaire. Analyse: zo werd 'nieuwe structuur' Rabobank bittere noodzaak. (+)

Het systeem beloont het nemen van risico's nog steeds uitbundig, terwijl fouten gemakkelijk op de samenleving kunnen worden afgewenteld, schrijft Hans Nijboer van de PvdA.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.