Handel wacht vergeefs op verkoopgolf

De Amsterdamse beurs zakte dinsdag verder, maar minder ver dan verwacht. De AEX sloot op 18,39 punten lager op 1068,24, een daling met 1,7 procent....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

'We hadden gerekend op dertig tot zestig punten minder.' Wel deed Amsterdam het slechter dan andere Europese beurzen. Londen verloor 1,5 procent, Parijs 0,15 procent en Frankfurt won zelfs 0,9 procent.

Meteen na de opening verloor de AEX binnen tien minuten 47 punten. Later herstelden de koersen zich echter weer. Rond het middaguur noteerde de AEX zelfs weer rond het slotniveau van maandag. 'Daaraan kon je zien dat die daling van de Dow Jones met vijfhonderd punten van maandag niet helemaal reëel was.'

Vooral de grote beursfondsen handhaafden zich in Amsterdam relatief goed. 'De omzet was niet fantastisch groot, kopers en verkopers hielden elkaar bij de grote fondsen min of meer in evenwicht.' Winnaar was TNT Post Groep (TPG). Het concern zag de publicatie maandag van goede cijfers en vooruitzichten beloond met een koersstijging van 2,80 gulden tot 44,80 gulden, een winst van 6,7 procent. De voormalige moeder KPN verloor echter 2,90 gulden ofwel 3,23 procent.

Verder won Hoogovens 2 procent, dankzij de bekendmaking dat het een van de vijf huisleveranciers wordt van vliegtuigfabrikant Boeing. Ook Heineken (zeventig cent hoger)en Wolters Kluwer (plus 1,40 gulden) behoorden tot de weinige stijgers. De twee andere uitgevers VNU (min 1,50 gulden) en Elsevier (een dubbeltje lager) leverden echter in.

ABN Amro bleef gelijk, concurrent ING verloor bijna 2 procent. De grootste verliezer was ASML, dat 2,40 gulden inleverde, een daling met ruim 6 procent. Ook Philips deelde in de high-tech misère en sloot 7,30 gulden lager, een verlies van 5,62 procent. DSM was een andere negatieve uitschieter bij de blue chips: de koers zakte met bijna een tientje tot 165,40 gulden, een verlies van 5,59 procent.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden