Halvering winst Shell in eerste kwartaal is meevaller

De winst van Shell is in het eerste kwartaal van dit jaar ruim gehalveerd ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Ondanks de halvering deed het oliebedrijf het beter dan analisten voorspelden.

Redactie
null Beeld afp
Beeld afp

De daling is vooral te wijten aan lagere olie- en gasprijzen, iets waar iedereen last van heeft in de oliesector. Ook verslechterde markt voor raffinage zorgde voor een lagere winst. Lagere operationele kosten boden nog enig tegenwicht.

De winst kwam uit op 1,6 miljard dollar (1,4 miljard euro). Een jaar eerder bedroeg dit resultaat, de maatstaf voor zowel het concern als de financiële markten, nog 3,7 miljard dollar. Analisten rekenden op een winst van 1,18 miljard dollar.

De nettowinst daalde met 89 procent tot 484 miljoen dollar. Shell stelt voor 0,47 dollar per aandeel uit te keren aan zijn aandeelhouders, evenveel als een jaar eerder.

Overname BG

Shell volbracht in het eerste kwartaal zijn grootste overname ooit door het Britse gasbedrijf BG in te lijven voor een totaalbedrag van 54 miljard dollar. Hiervan werd 19 miljard dollar voldaan in contanten en de rest in eigen aandelen.

De aankoop droeg flink bij aan de olie- en gasproductie, die op jaarbasis met 16 procent steeg tot het equivalent van bijna 3,7 miljoen vaten olie per dag. Die stijging werd echter tenietgedaan door een gestage daling van de olie- en gasprijzen, waarbij Brentolie afzakte tot het laagste prijsniveau sinds 2004.

Het Brits-Nederlandse bedrijf verwacht dat zijn investeringen dit jaar uitkomen rond 30 miljard dollar. Dat is minder dan de 33 miljard dollar die werd voorspeld toen het overnameproces rond BG nog liep.

Miljardenclaim Nigeria

Gisteren werd bekend dat de Nigeriaanse regering via de rechter zo'n 6 miljard euro schadevergoeding eist van Shell. Het bedrag zou bedoeld zijn als compensatie van schade als gevolg van een groot olielek bij het Bonga-veld in december 2011.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden