Halfjaarwinst Rabobank stijgt tot 1,1 miljard gulden

Net als ABN Amro liet ook Rabobank in de eerste helft van dit jaar een krachtige groei zien. De winst nam toe met 16,3 procent tot 1,1 miljard gulden....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

'We doen het nog steeds aanzienlijk beter dan onze eigen norm', aldus bestuursvoorzitter H. Wijffels vrijdag in een korte telefonische toelichting op de halfjaarcijfers. Die groeinorm komt uit op een historisch gemiddelde van '8 à 10 procent' per jaar. Overigens is dat historische groeigemiddelde volgens Wijffels voor alle grote Nederlandse banken gelijk. 'Dat bewijst hoe goed die banken worden bestuurd. Gemeten naar efficiency en allerlei financiële ratio's behoren wij tot de absolute wereldtop.'

Ook voor de berekening van de voorzieningen voor wanbetalers hanteert Rabobank een historisch gemiddelde van de werkelijke verliezen op kredieten. In de eerste helft van dit jaar kwam die voorziening uit op driehonderd miljoen gulden, een lichte toename ten opzichte van de eerste helft van 1997. 'Vooralsnog' denkt Rabobank met dat bedrag 'de oplopende risico's' in Azië te kunnen opvangen. Maar het is 'onzeker' of dat in de tweede helft van dit jaar zo blijft.

Met name in Nederland verleende Rabobank fors krediet. De leningen aan particulieren stegen met 17,2 procent, vooral door hypotheken. Rabobank, die dit jaar haar honderdjarig bestaan viert, is marktleider op de Nederlandse hypotheekmarkt. De Rabo-hypotheekportefeuille groeide sterker in geld dan in volume. Het aantal hypotheken steeg met 54 duizend, duizend minder dan in de eerste helft van vorig jaar. 'Die groei heeft ons enigszins verrast', aldus Wijffels. 'Tegen onze verwachting in bleef het gemiddelde bedrag per hypotheek toenemen.'

Met een balanstotaal van 484 miljard gulden (plus 25,6 procent) is Rabobank minder dan half zo groot als ABN Amro. Maar het eigen vermogen bedraagt 22,8 miljard, tegen 28 miljard bij ABN Amro. Met haar zeldzame Triple-A rating, de enige voor een Nederlandse grootbank, is Rabobank traditioneel een van de meest kredietwaardige banken ter wereld.

Rabo zag zijn inkomsten uit provisies met 25,6 procent toenemen, en de rentewinst met 9,6 procent. De cijfers onderstreepten de verdere ontwikkeling van de bank, van vooral een spaarinstelling tot een aanbieder van een breed pakket aan financiële diensten, zoals beleggen, investment banking en lease-activiteiten. Beleggers hebben inmiddels 166 miljard gulden in beheer gegeven bij Rabobank, waarvan 110 miljard bij de gelieerde Robeco-beleggingsgroep. Het aantal effecten- en optie-orders nam toe met een half miljoen tot 1,4 miljoen, bijna evenveel als in heel 1997.

Rabobank wist kostenstijgingen door meer personeel en hogere salarissen beter in de hand te houden dan ABN Amro, waar de kosten iets harder stegen dan de totale inkomsten. Bij Rabo namen de kosten toe met 17,3 procent, de baten met 17,5 procent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden