Half miljoen Nederlanders willen verhuizen om files

Ongeveer een half miljoen Nederlanders (6 procent van alle werkenden) overwegen een zoektocht naar een andere baan dichter bij huis vanwege het fileleed en lange reistijden met het openbaar vervoer....

Voor het onderzoek werden 809 werkenden ondervraagd. Het onderzoek toont volgens Randstad aan dat de fileproblematiek tot veel onvrede leidt onder werkenden. De files worden steeds vaker genoemd als reden voor vertrek.

Ongeveer een miljoen mensen kampen wekelijks minimaal drie dagen met een langere reistijd als gevolg van files en vertraging in het openbaar vervoer. Een kwart van alle werknemers is zeker één keer per week langer onderweg van of naar het werk.

Veel Nederlanders vinden dat het probleem steeds groter wordt. Twee op de drie deelnemers aan het onderzoek van Blauw Research ervaren dat de reistijd de afgelopen vijf jaar structureel is toegenomen. Een meerderheid in deze groep is ontevreden over de tijd die men kwijt is om van en naar het werk te reizen.

Twintig van de honderd werknemers slapen elke werkdag minder dan gewenst als gevolg van de steeds langere reistijden. De fileproblemen en ov-vertragingen hebben volgens de respondenten ook negatieve gevolgen voor de werktijd en het privéleven.

Werknemers die kampen met lange reistijden, vinden dat werkgevers hen kunnen helpen met flexibele werktijden en werk aan huis. Ongeveer de helft van deze groep vindt dat hun baas onvoldoende mogelijkheden biedt voor thuiswerken.

Voor de meerderheid van de werknemers is vertraging overigens helemaal geen probleem. Circa één op de drie werknemers heeft nooit te maken met file of vertraging tijdens de reis met auto of openbaar vervoer. En één op de vier werknemers gaat uitsluitend met de fiets of lopend naar het werk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden