Hagelstormen richten recordschade aan

De storm die het afgelopen weekeinde over Nederland raasde, heeft de meeste schade veroorzaakt sinds de zware stormen in 1990....

ANP

RIJSWIJK

Alleen al Amev heeft meer dan tweeduizend telefonische schademeldingen ontvangen. Dat zullen er zevenduizend worden. Centraal Beheer spreekt zelfs van een unieke situatie omdat op alle fronten schade is geleden. Zowel boten, huizen als auto's zijn door het noodweer getroffen.

Interpolis, sterk vertegenwoordigd in het Zuiden, schat de schade bij particulier verzekerden op 15 miljoen gulden. De Hagelunie, een dochter van Interpolis, gaat ervan uit dat de schade in de land- en tuinbouwsector meer dan 10 miljoen gulden zal bedragen. Het totale schadebedrag is volgens de verzekeraars niet te berekenen. Ze verwachten over enkele weken de balans op te maken.

Amev wijt de hoge schade aan het feit dat verschillende delen Nederland zijn getroffen door uiteenlopende vormen van natuurgeweld. Bliksemschades waren er vooral in de kuststreek. Zuid-Limburg had te maken met wateroverlast. Zuidwest Nederland en de Veluwe gingen gebukt onder zware hagelbuien.

De verzekeraars zetten honderden extra medewerkers in om alle telefoontjes over schade te kunnen verwerken. Zij werken maandagavond door.

Inboedel-, opstal-, en cascoverzekeringen dekken de schade die is verzoorzaakt door het noodweer. 'Mensen hoeven zich geen zorgen te maken als zij adequaat verzekerd zijn. Stormschade wordt vergoed', zegt een woordvoerster van het Verbond van Verzekeraars.

Wie alleen een WA-verzekering voor de auto heeft, draait zelf op voor de kosten. Het Verbond van Verzekeraars raadt gedupeerden aan hun polis goed te bekijken en contact op te nemen met hun verzekeraar of assurantietussenpersoon. Dat geldt vooral voor de waterschade. Wordt die veroorzaakt door hemelwater dat het huis binnenkomt via het dak en regenpijp, dan is die gedekt. Of dat het geval is met schade ontstaan door overstroming van de riolering, hangt van de polis af.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden