Hagelslag halleluja

Hoe lekker is product X? En hoe overbodig innovatie Y? Het antwoord is aan de lezer. Deze week: hagelslag..

tekst Mac van Dinther

De hagelslag van Fair Trade bleek midden in het hart van onze trouwe lezers te zijn geschoten. De brievenbus stroomde vol met reacties. Wie denkt dat zoiets als broodbeleg geen diepere gevoelens kan losmaken, ontkent de kracht van deze chocoladehagel. Grote woorden vlogen door het Proeflab: waanzinnig, vet lekker, ongehoord goed, de állerállerlekkerste, pure verwennerij; het is maar een greep.

Eén ding is zeker: u vindt Fair Trade-hagelslag lekker. Van alle reacties was maar een handjevol – gematigd – negatief. Maud Kochx uit Heemskerk houdt het toch op de extra donkere hagel van De Ruijter. Bij het ‘tweekoppige panel’ van Marijke Dreijer kwam die van Albert Heijn er iets beter uit. Ook Hanny Harrewijn vindt die van De Ruijter lekkerder, maar koopt toch Fair Trade. ‘Voor je idealen moet je soms wat over hebben.’

Voor de anderen was dat geen offer, zij waren een en al halleluja over Fair Trade. ‘Lekker knapperig’, ‘echte chocoladesmaak’, ‘niet te zoet’, waren de aanprijzingen die telkens terugkwamen. Het smaakt extra lekker omdat je weet dat de boeren een eerlijke prijs hebben gekregen, schrijven Puc en Isa uit Amsterdam. ‘Fijn dat het antislavenchocolade is.’ Frank Verhagen, 12 jaar, heeft uitzonderlijk goed ontwikkelde smaakpapillen. ‘Je kunt proeven dat de mensen het met plezier hebben gemaakt omdat ze er een goede prijs voor krijgen’, schrijft hij.

Maar zelfs de 11-jarige zoon van Sabine Lange uit Steenwijk, die geen boodschap heeft aan de ‘wereldwinkelgedachte’ van zijn moeder, is ervoor gevallen. Laatst was het pakje op, schrijft ze. ‘Gelukkig heb ik er nog altijd een in de voorraadkast. Hij slaakte een zucht van verlichting. Smaak en ideaal gaan dus goed samen.’ Bij Paul Stuit en zijn vriendin gaat er geen dag voorbij zonder chocolade. ‘Altijd kwam er Venz op tafel. Tot we de Fair Trade puur probeerden. Toen waren we verkocht. Supersmaak en vol realistische idealen.’ Paul heeft ook een tip: bij de Jumbo is de hagelslag een dubbeltje goedkoper dan bij Albert Heijn. Wij van Proef zitten vol idealen, maar hagelslag eten we al niet sinds onze kindertijd. We gingen er even goed voor zitten met Venz en Fair Trade puur. Tja, chocoladehagel. Eerlijk gezegd proefden we nauwelijks verschil.

Toen we het pak weg wilden zetten, vlogen de korrels door de keuken. Dat is Vera Kuypers uit Groningen blijkbaar ook wel eens overkomen. ‘Alleen het openingsklepje is amateuristisch. Vaak moet ik het met Pritt of plakband vastzetten.’ Een slecht klepje, dat kan toch niet ideaal zijn?

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden