Column Peter de Waard

Had de potstock-hype niet op beurs hier moeten zijn?

Peter de Waard

In de jaren zeventig had Nederland als enige een beursbericht voor cannabisgebruikers. Koos Zwart las elke zaterdag op de radio de straatprijzen voor van Rode Libanon, Afghaan en wat er allemaal nog meer aan softdrugs te koop was.

Dat de zoon van toenmalig minister Irene Vorrink van Volksgezondheid zich bezighield met het propageren van wat wereldwijd als criminele activiteiten werden gezien, leidde tot veel misbaar. Met name de Amerikanen spraken schande over de anarchistische narcostaat aan de Noordzee.

Nederland liep toen ver voor in het gedogen van softdrugs. Nederland werd ook het eerste land waar op grote schaal thuishennep werd geteeld. Maar nu softdrugs stapje voor stapje wereldwijd worden gelegaliseerd, lijkt het kapitalistische Amerika er met de buit vandoor te gaan. Staat voor staat legaliseert daar de softdrug. Samen met de Canadezen – waar het recreatief gebruik van marihuana vanaf 17 oktober in de hele natie legaal is – wordt nu een complete nieuwe agro-industrie opgetuigd waar beleggers verlekkerd naar kijken.

Er wordt al zoveel geld gestoken in zogenoemde potstocks-aandelen van bedrijven die marihuana telen en verhandelen – dat analisten van een nieuwe zeepbel spreken. De koers van het Canadese concern Tilray vertienvoudige van 22 dollar bij de beursintroductie op 19 juli tot 214 dollar op 19 september. Dat betekende op dat moment een beurswaarde van meer dan 20 miljard dollar, meer dan menig fonds in de S&P 500.

Tilray verkoopt nog maar voor 40 miljoen dollar aan capsules, oliën en marihuanapakketten die inspelen op de verschillende behoeften van gebruikers, plus nog wat accessoires zoals verdampers, kookboeken en pijpen.

Tilray is niet het enige cannabisbedrijf waar beleggers zich op hebben gestort. Er zijn er zoveel dat er al indexfondsen (trackers) zijn ontstaan. Het woord cannabis is een even magische term voor beleggers geworden als cryptovaluta anderhalf jaar geleden.

Vorige week kondigde frisdrankgigant Coca-Cola aan met een wietdrankje te willen komen nu suiker een slechtere reputatie lijkt te hebben dan cannabis. Sceptici vrezen dat het niet meer dan een hype is, omdat de groeiverwachtingen veel te hoog zijn en de juridische hordes bij cannabis worden onderschat.

Niettemin zal de Amsterdamse beurs zich achter de oren krabben. Als beleggen in cannabis al een hype is, had het een Nederlandse hype moeten zijn. Maandag stond in deze krant dat een Italiaanse wiet­handel de naam Amsterdam heeft geadopteerd omdat die naam juist met wiet wordt geassocieerd.

Nederwiet had de nieuwe tulpenbol kunnen zijn. Maar in de bakermat van de cannabis is de discussie tussen gedogen en legaliseren vastgelopen, zodat andere landen hun kans pakken.

Koos Zwart overleed in 2014. De huidige beursoverzichten over de wiethandel kan hij niet meer lezen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.