Weblog

'Haal uw zorgkosten terug via de aangifte'

Wie in 2013 veel heeft uitgegeven aan zorgkosten, kan bij de belastingaangifte een bedrag aftrekken. Reinout van der Heijden, hoofdredacteur van de Geldgids, beschrijft hoe dat werkt. Wekelijks geeft hij advies over geldzaken.

Reinout van der Heijden
Wie in 2013 veel heeft uitgegeven aan zorgkosten, kan bij de belastingaangifte een bedrag aftrekken Beeld ANP
Wie in 2013 veel heeft uitgegeven aan zorgkosten, kan bij de belastingaangifte een bedrag aftrekkenBeeld ANP

Sommige mensen geven een behoorlijk bedrag uit aan medicijnen, zorg, hulpmiddelen en diëten. Als de uitgaven boven een bepaalde grens uitkomen, kan dit een aftrekpost opleveren voor de aangiftebelasting. Voor mensen met een laag inkomen geldt een extra aftrek.

Deze aftrekpost is een rekensom die vergelijkbaar is met een wiskundeopgave met het niveau eindexamen middelbare school. Het is te doen, maar u moet er wel even voor gaan zitten. Gelukkig helpt het aangifteprogramma van de Belastingdienst met de berekeningen. U hoeft dus eigenlijk alleen alle vragen te doorlopen.

De eerste vraag is: welke uitgaven tellen mee? De premie voor de basis- en aanvullende verzekering niet. Aftrekbaar zijn alleen de zorgkosten die niet vergoed worden, met uitzondering van de kosten die u maakt door het verplichte of vrijwillige eigen risico. Uitgaven aan een bril, lenzen of ooglaseren zijn ook niet aftrekbaar. Datzelfde geldt voor een rollator en ingrepen zonder medische noodzaak, zoals een facelift. Vooral dat een bril niet aftrekbaar is, vinden mensen onbegrijpelijk.

Jonger dan 27
Handig is dat u de zorgkosten voor volwassen kinderen jonger dan 27 jaar ook mag meerekenen. De voorwaarde is dat zij die kosten niet zelf kunnen betalen. U vergeet niets als u gebruik maakt van het handige overzicht van de Belastingdienst.

De tweede vraag is: hoe hoog is de aftrekdrempel? Alleen het bedrag boven de drempel mag u opvoeren als aftrekpost. De drempel is minimaal 125 euro en voor fiscale partners het dubbele, dus 250 euro. Verder kijkt de fiscus nog naar uw inkomen. Het aangifteprogramma berekent de drempel voor u. Het is 1,65 procent van uw inkomen tot ongeveer 40.000 euro en 5,75 procent van het inkomen daarboven. Bij een inkomen van 40.000 euro komt de drempel uit op 675 euro en bij 70 mille al op 2400 euro.

Wat is inkomen?
Dat roept een volgende vraag op: wat is inkomen? Het gaat hier om het inkomen uit de aangifte, dus inclusief het belastbare vermogen uit box 3. U moet persoonlijke aftrekposten buiten beschouwing laten. Dat zijn bijvoorbeeld alimentatie, scholingsuitgaven en de aftrekbare ziektekosten zelf. Als u bij de aangifte een fiscale partner heeft, moet u zowel alle aftrekbare ziektekosten als beide inkomens bij elkaar optellen. Als de ene partner 15.000 euro verdient en de ander 25.000, dan heeft u alleen een aftrekpost als de gezamenlijke zorgkosten hoger zijn dan 675 euro.

Mensen met een (gezamenlijk) inkomen tot 33.555 euro mogen de zorgkosten verhogen met 40 procent of 113 procent als zij de AOW-leeftijd bereikt hebben. Die verhoging geldt niet voor kosten die te maken hebben met genees- of heelkundige hulp. Daaronder vallen uitgaven aan tandarts, fysiotherapeut, arts of verpleging.

U kunt de kosten alleen aftrekken in het jaar dat de rekening betaald is. Als u de rekening pas in 2014 betaald heeft, telt dat bedrag mee voor de aangifte van volgend jaar. Dan moet u wel weer boven de drempel uitkomen. Volgend jaar vervalt de aftrekpost voor zorgkosten in de huidige vorm. U krijgt in 2014 dus nog een laatste kans.

Reinout van der Heijden is hoofdredacteur van de Geldgids.
Ook een vraag?: geldvraag@volkskrant.nl

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden