Nieuws

‘Haaienhuid’ laat Lufthansa iets zuiniger en schoner vliegen

Lufthansa gaat zijn Boeing 777’s een haaienpak aantrekken. Door de romp te bekleden met een dun folie dat de huid van een haai imiteert, verwacht de Duitse luchtvaartmaatschappij de luchtweerstand te verminderen. Dat scheelt niet alleen in de kosten voor brandstof, maar ook in de uitstoot van CO2 .

Peter van Ammelrooy
Vliegtuigen van Lufthansa op het vliegveld van München in juni 2020, nog zonder haaienpak. Beeld EPA
Vliegtuigen van Lufthansa op het vliegveld van München in juni 2020, nog zonder haaienpak.Beeld EPA

Lufthansa heeft de haaienhuid ontwikkelt in samenwerking met het Duitse chemieconcern BASF. en bestaat uit folie met v-vormige ribbels van 50 micrometer (eenduizendste millimeter) hoog. De vorm van de ribbels verbetert de aerodynamische eigenschappen van die delen van het vliegtuig die invloed hebben op de luchstromingen.

De besparing is klein: de luchtweerstand neemt met Aeroshark, zoals Lufthansa en BASF hun vinding hebben gedoopt, met iets meer dan 1 procent af. Maar aangebracht op al haar tien Boeing 777F-vrachtvliegtuigen scheelt het de luchtvaartmaastchappij 3.500 ton kerosine in een jaar. De CO2-emissie neemt af met krap 11.700 ton, oftewel het equivalent van 48 vrachtvluchten tussen Frankfurt en Shanghai, bijna 9000 kilometer of 10,5 uur vliegen. Dat is 3 procent op jaarbasis.

0,8 % minder uitstoot

Lufthansa heeft de haaienhuid afgetest op een 747-400. De onderste helft van de romp werd ermee bekleed, 500 vierkante meter in totaal. Daardoor werd de uitstoot van CO2 met 0,8 procent verminderd. Het effect zal op de 777F groter zijn, denken de Duitsers, omdat daar een groter deel van de romp met het folie wordt bekleed. Dat is mogelijk omdat de vrachtvliegtuigen geen raampjes hebben.

De bedenker van Aeroshark zijn niet de eersten die de kunst van minder weerstand afkijken bij de haaien. Begin deze eeuw werden de eerste zwempakken met ‘schubben’ geïntroduceerd, waarmee olympische sporters snellere tijden zouden kunnen maken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden