Ha, Pasen, lekker belastingaangifte doen

Het komende paasweekeinde is een mooi moment om even rustig uw belastingaangifte in te vullen. Dan is het handig om te weten wat er dit jaar is gewijzigd aan aftrekposten en toeslagen.

Beeld Peter van Hugten

Dit weekend is misschien wel het beste moment om uw belastingaangifte over 2015 in te vullen, als u dat nog niet hebt gedaan. In de week na 1 maart, toen het aangifteprogramma online kwam, kon de website van de Belastingdienst de toeloop niet aan en lag hij geregeld plat. Blijkbaar konden veel Nederlanders nauwelijks wachten totdat ze hun belasting konden betalen of - waarschijnlijker - totdat ze hun te veel betaalde belasting konden terugvragen.

De komende dagen zullen veel mensen te druk zijn met eieren verstoppen en het bereiden van paasbrunches om die vervelende formulieren in te vullen. Dus als u er wel even tijd voor vrij maakt, loopt u minder kans dat het aangifteprogramma bezwijkt onder de belangstelling (het aangifteformulier downloaden kan sinds dit jaar niet meer).

Er is nog een reden om de klus dit weekeinde te klaren (tenminste, als u er doordeweeks geen tijd voor heeft): dit is het laatste weekend voor 1 april. Hoewel u formeel tot 1 mei de tijd heeft voor de aangifte, is het beter om de klus voor aanstaande vrijdag te klaren. In dat geval heeft u namelijk nog de garantie dat de Belastingdienst u voor 1 juli een reactie stuurt. Meestal zal dat een voorlopige of definitieve aanslag zijn. Als u die aanslag pas na 1 juli ontvangt, omdat u tot mei heeft gewacht met invullen, moet u vanaf die datum 4 procent rente betalen over het bedrag dat u moet bijbetalen. Ook als u geld terug verwacht, is het beter de aangifte voor april in te sturen. Want dan stort de Belastingdienst de teruggave al in de eerste helft van juli op uw rekening.

In 2015 is er, zoals elk jaar, het een en ander gewijzigd aan de aftrekposten, bijtellingen en toeslagen die de hoogte van de aanslag bepalen. De belangrijkste veranderingen zijn deze:

Eigen huis

Huizenbezitters wier inkomen in het hoogste belastingtarief (52 procent) valt, kunnen weer wat minder hypotheekrente aftrekken. Het aftrekpercentage daalde in 2015 naar 51 procent. Voor huiseigenaren die 42 procent inkomstenbelasting betalen, verandert er voorlopig niets. Elk jaar gaat het tarief een half procentpunt omlaag totdat het teruggezakt is naar 38 procent (dat is in 2042).

Een verandering die voor alle woningeigenaren ongunstig uitpakt is de verhoging van het eigenwoningforfait. Dat is in 2015 verhoogd van 0,7 procent van de WOZ-waarde naar 0,75 procent van de WOZ-waarde. De eigenaar van een huis van vier ton betaalt daardoor netto ongeveer 100 euro extra belasting over 2015.

Spaargeld en beleggingen

Het belastingvrije vermogen stijgt elk jaar mee met de inflatie; zo ook in 2015. Per belastingplichtige is 21.330 euro aan beleggingen en spaargeld vrijgesteld van belasting. Voor partners die samen aangifte doen is dat dus 42.660 euro. In 2014 was dit nog 21.139 euro per persoon.

Zorgkosten

Het aantal aftrekposten op dit gebied wordt elk jaar kleiner. In 2015 zijn de volgende aftrekposten geschrapt: de kosten voor geestelijke gezondheidszorg voor minderjarigen, de kosten van de behandeling van dyslexie voor minderjarigen en de kosten van een combinatest voor zwangere vrouwen (een dubbeltest voor het opsporen van prenatale afwijkingen). Op de website van de Belastingdienst kunt u een overzicht raadplegen van de zorgkosten die nog wél aftrekbaar zijn. Zoek dan op 'Overzicht zorgkosten 2014-2016'.

Beeld ANP

Kinderalimentatie

De alimentatie die gescheiden ouders voor hun kinderen betalen is met ingang van 2015 niet langer aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Wel kun je deze kosten aftrekken in Box 3, die van de vermogensrendementsheffing.

Dat levert een aftrekpost op van 1,2 procent van het totale bedrag aan alimentatie die hij of zij verschuldigd is tot de kinderen 21 jaar zijn. Iemand die nog 40.000 euro alimentatie moet betalen totdat de kinderen 21 jaar zijn, scheelt dat 480 euro belasting. Aangezien de kinderen elk jaar een jaar ouder worden, daalt dat bedrag elk jaar. Partneralimentatie bleef in 2015 wél aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.

Studiekosten

Met ingang van september 2015 (of om precies te zijn het studiejaar 2015-2016) mogen studenten die studiefinanciering ontvangen (en daar vallen zowel studieleningen als een ov-studentenkaart onder) hun studiekosten niet langer aftrekken.

Werklozen die een opleiding volgen in het kader van een re-integratietraject of omscholing, of werknemers die een bijscholingscursus volgen mogen die studiekosten nog wel van de belasting aftrekken. Dat geldt weer niet voor mensen die een cursus moestuinieren of breien volgen: dat beschouwt de Belastingdienst als hobbystudies en dus als een niet-aftrekbare luxe.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden