Gunstiger fiscale regeling voor leaserijders

Rijden in een auto van de zaak wordt volgend jaar minder fiscaal belast. Vanaf 1 januari hoeft nog maar 20 procent van de cataloguswaarde van de wagen bij het belastbaar inkomen te worden opgeteld, in plaats van 25 procent....

Vanaf 1 januari zal de fiscus bovendien het rijden met een auto van de zaak naar het werk als zakelijk verkeer aanmerken. Nu geldt dit voor een deel nog als privé-verkeer. Dat betekent bijvoorbeeld dat een loodgieter die het bestelbusje van zijn baas mee naar huis neemt om de volgende dag tijdig op een klus te kunnen zijn, daarvoor door de Belastingdienst wordt aangeslagen. Minister Zalm van Financiën kondigde enkele maanden terug al aan dat het kabinet hieraan iets zou gaan doen.

Voor mensen die hun eigen auto voor hun werk gebruiken, betekent de nieuwe regeling geen goed nieuws. De belastingvrije vergoeding van 28 eurocent per kilometer wordt fors verlaagd, volgens sommige bronnen zelfs meer dan gehalveerd.

Volgens Abvakabo FNV pakt het voornemen hierdoor negatief uit voor de 200.000 werknemers in de thuis- en kraamzorg, omdat zij juist veel werkkilometers maken in hun eigen auto. Als de vrijstelling inderdaad wordt gehalveerd wil de vakbond de inkomensachteruitgang in de CAO-onderhandelingen repareren, zo liet de CAO-onderhandelaar woensdag weten.

Minister Zalm (Financiën) wees er woensdag op dat er bij de plannen geen sprake is van bezuinigingen. 'Het pakt allemaal budgettair neutraal uit. Het is alleen de bedoeling de administratieve rompslomp aan te pakken.'

De werkgeversorganisatie VNO-NCW reageert verheugd dat het kabinet eindelijk iets doet aan de al jaren slepende 'bestelbusjesproblematiek'. 'Wij zijn hier zeer positief over. De regeling wekte al jaren grote irritatie bij onze leden', zegt een woordvoerder. Wel noemt hij het verlagen van de kilometervergoeding 'een drastische ingreep'.

De Tweede-Kamerfractie van GroenLinks laat weten 'fel tegen' het verlagen van de fiscale bijtelling van lease-auto's te zijn. 'In tijden van bezuinigingen is het zeer ongewenst dat eigenaren van lease-auto's een fiscaal cadeautje van de overheid krijgen', meldden de Kamerleden Vendrik en Duyvendak. 'Dit cadeautje is bovendien slecht voor het milieu en de files.' Beide Kamerleden hebben woensdag schriftelijke vragen gesteld over de kwestie aan staatssecretaris Wijn van Financiën.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden