Gulle Amerikaan haalt de broekriem aan

Robin Hood heeft het moeilijk. Dit liefdadigheidsfonds, dat voornamelijk wordt gespekt door steenrijke managers van hedgefondsen, merkt dat de sponsors dit jaar iets anders aan hun hoofd hebben dan hun arme medeburgers....

De jaarlijkse benefietavond van de Robin Hood Foundation, waar Shakira en Sheryl Crow optraden, bracht 57 miljoen dollar op, ruim 20 procent minder dan de vorige feestavond.

De totale liefdadigheidssector heeft veel minder last van terughoudende gevers. In totaal schonken Amerikaanse burgers en bedrijven vorig jaar 306 miljard dollar (197 miljard euro) aan goede doelen. Dat is 1 procent meer dan in 2006, als rekening wordt gehouden met de inflatie. De groei is mager vergeleken met de topjaren 2003 en 2004, toen de de inkomsten van goede doelen stegen met ruim 10 procent.

‘Dit jaar zal de groei ook gering zijn’, zegt Patrick Rooney, hoofd onderzoek filantropie aan de Universiteit van Indiana, tegen de zakenkrant The Wall Street Journal. Oorzaak is volgens Rooney de economische en politieke onzekerheid. ‘Onzekerheid is de vijand van investeren. En ook liefdadigheid lijdt eronder.’

Op de Nederlandse cijfers over 2007 moeten we nog wachten tot april volgend jaar. ‘De Amerikanen baseren zich op andere onderzoeken’, zegt Theo Schuyt, hoogleraar filantropie aan de Vrije Universiteit. ‘Wij vragen het zelf aan particulieren en bedrijven. We kunnen pas informatie inwinnen na april, als de belastingaangifte is afgerond.’ Nederland en de VS zijn de enige landen waar al jaren systematisch wordt bijgehouden hoeveel geld terechtkomt bij goede doelen.

Amerikanen geven doorgaans ongeveer 2 procent van het bruto binnenlands product, Nederlanders circa 1 procent. ‘De oorzaak is de hogere belastingdruk in Nederland’, aldus Schuyt.

Ook de doelen verschillen. Nederlanders schenken 17 procent aan ontwikkelingslanden, Amerikanen blijven steken op 4 procent. De natuur kan evenmin rekenen op veel steun van de Amerikanen: een paar procent gaat naar dieren en planten. Nederlanders sturen 8 procent van hun geld naar zeehonden en bomen.

Bij de Amerikanen scoren juist religie en onderwijs beter. Een op de drie geefdollars gaat naar de kerk (Nederland 18 procent), bijna 14 procent (6 procent) naar scholen.

Schuyt verwacht niet dat economische tegenslag veel consequenties zal hebben voor goede doelen. ‘De stijging van de afgelopen jaren is structureel. De verdubbeling het laatste decennium wordt vooral veroorzaakt door de vergrijzing. Er zijn steeds meer mensen die een kapitaaltje hebben opgebouwd en niet alles aan hun kinderen willen nalaten.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden