Gucci wil invloed aandeelhouder sterk beperken

Gucci wil zich beschermen tegen al te grote invloed van één aandeelhouder. Het is de bedoeling het stemrecht te beperken tot hooguit 20 procent, ook al zou een partij een groter aandelenbelang hebben....

ANP

AMSTERDAM

Dat heeft de Financial Times woensdag gemeld. De Britse krant spreekt van 'een zeer ongebruikelijke stap'. De woordvoerder van de Amsterdamse beurs zei woensdag nog niet in detail op de hoogte te zijn van de plannen. Hij voegde eraan toe dat de plannen in elk geval worden getoetst aan de beursregels inzake beschermingsconstructies.

Gucci wil zijn voornemen op 8 november voorleggen aan een buitengewone aandeelhoudersvergadering. Belangrijke aandeelhouders, vooral internationale institutionele beleggers, zouden na aanvankelijke twijfels willen meewerken.

Volgens topman Domenico de Sole is de constructie niet bedoeld als bescherming tegen een overneming. Het zou erom gaan een partij die de controle wil over het bedrijf aan te moedigen een openbaar bod op alle aandelen uit te brengen. Gucci zou zich willen zich weren tegen mogelijke 'raiders' die een groot belang opbouwen zonder een bod uit te brengen.

Analisten zien Gucci als een aantrekkelijk doelwit voor een overnamepoging. Het bedrijf heeft een ijzersterke merknaam, kent een sterk wisselend aandeelhoudersbestand en is op het moment relatief goedkoop. De beurskoers in Amsterdam is sinds het hoogtepunt van 152 gulden van eind maart meer dan gehalveerd tot ongeveer 70. De koersval is vooral toe te schrijven aan een verslechtering van de vooruitzichten. Gucci waarschuwde in september dat het tweede halfjaar minder rooskleurig zal uitpakken dan de eerste helft toen de winst met 29 procent steeg tot 90,3 miljoen dollar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden