Grotendeels compensatie Van der Hoop

De houders van rekeningen bij de failliete bank Van der Hoop kunnen hun geld ‘grotendeels’ terugkrijgen. Dit verwachten de curatoren....

Ongeveer vijftienhonderd rekeninghouders zijn gedupeerd door het op 16 december uitgesproken faillissement van Van der Hoop Bankiers. Volgens curator Rutger Jan Schimmelpenninck heeft van hen ongeveer 90 procent een saldo van minder dan honderdduizend euro. Honderd tot tweehonderd personen hebben een hoger tegoed.

Tot aan het moment van de eerste uitkeringen kunnen de rekeninghouders een beroep doen op de Collectieve Garantieregeling van De Nederlandsche Bank (DNB). In het kader daarvan wordt maximaal twintigduizend euro uitgekeerd.

Cliënten en andere schuldeisers moeten volgens de brief van de curatoren hun vorderingen indienen voorafgaand aan ‘een nog te bepalen datum in februari’. Binnenkort ontvangen zij van de curatoren een opgave van het saldo van de rekening plus de rente tot en met 15 december. Die opgave moet ondertekend worden teruggestuurd en daarmee is dan de vordering ingediend.

Hoeveel de rekeninghouders terugkrijgen, hangt af van de opbrengst van de verkoop van de kredietportefeuille van Van der Hoop. Van de opbrengst moet ‘een aanzienlijk surplus voor crediteuren’ resteren, aldus de curatoren. De eerste uitkeringen in april zullen ongeveer de helft van de vorderingen bedragen.

Bij Hoop Verlies, een belangenvereniging (in oprichting) van gedupeerden, hebben zich inmiddels 120 rekeninghouders aangemeld. Volgens initiatiefnemer Anjo Slikman heerst bij hen nog veel verwarring. ‘Maar we gaan ervan uit dat op termijn 50 tot 100 procent van het geld terugkomt.’

De aandeelhouders, veelal vermogende particulieren, zijn hun geld praktisch kwijt. Een van de directeuren van Van der Hoop, Philip Stork, was een van hen. Volgens het meldingsregister van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) deed hij op 16 december, de dag van het faillissement, zijn 45 duizend aandelen van de hand voor een prijs van 27 cent per stuk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden