Grote steden storten zich op markt van snel internet

De grote steden investeren stevig op de markt voor snel internet bij particulieren...

Van onze verslaggevers Ferry Haan Gert Jan van Teeffelen

De glasvezelambities van Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag staan in het nog vertrouwelijke document Overheidsparticipatie in glasvezelaansluitnetten. De huidige snelle verbindingen via de kabel en de adsl-techniek vergelijken de steden met 'de trekschuit'. De steden willen het allernieuwste en menen dat ze 'falen' wanneer ze glasvezel niet ondersteunen. De kosten bedragen vele honderden euro's per woning.

Het kabinet steunt de gemeenten. Binnenkort maakt het bekend dat de vier grote steden op 17 miljoen euro extra kunnen rekenen voor snel internet, zo melden bronnen rond het kabinet. Acht miljoen hiervan is bedoeld voor glasvezellijnen naar onder meer scholen en ziekenhuizen.

Het Centraal Planbureau (CPB) betwijfelt echter of overheden snel internet moeten stimuleren. 'De markt verandert zo snel, dat overheidsingrijpen overbodig lijkt', stelt onderzoeker Henry van der Wiel. Het CPB gaat na of er een reden is die overheidsingrijpen zou rechtvaardigen .

Volgens onderzoeksbureau Forrester zal Nederland in 2010 Europees koploper zijn op het gebied van snel internet. Forrester schat dat 54 procent van alle huishoudens dan internet heeft via adsl of kabel.

Het kabinet heeft intussen de glasvezelplannen van zeker tien Nederlandse gemeenten moeten voorleggen aan de Europese Commissie. Commissaris Neelie Kroes had hierom gevraagd. Over een maand zal zij antwoorden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden