Grote schoonmaak Shell bijna klaar

Shell heeft de meeste problemen opgelost...

Van onze verslaggever Xander van Uffelen

Afgeboekte olie- en gasreserves, stormschade in de Golf van Mexico, onmin met de Russische president Poetin en aanhoudende terreur in olieland Nigeria. Shell heeft de afgelopen drie jaar flinke tegenslagen te verduren gekregen. Maar in de eerste vier maanden van 2007 lijkt het Nederlandse energiebedrijf de grootste problemen overwonnen te hebben. Een overzicht:

De reserveaffaire

Begin 2004 schokte Shell de financiële wereld met de afboeking van zijn olie- en gasreserves. De top werd deels vervangen, de structuur van de onderneming werd aangepakt en met de toezichthouders werd snel een schikking getroffen. Alleen de rechtszaak die boze beleggers hadden aangespannen, leek een slepende kwestie te worden. Half april trof Shell echter een schikking met Europese beleggers. Met de Amerikaanse beleggers is een gelijksoortige schikking in voorbereiding, waarna de reserveaffaire definitief kan worden afgesloten.

De affaires zijn onvergelijkbaar, maar het is toch een financiële meevaller dat het aanzienlijk grotere oliebedrijf veel minder geld hoeft uit te keren dan de Nederlandse supermarktketen. Ahold betaalde 1,1 miljard dollar, Shell nog geen 400 miljoen dollar.

Orkaanschade

Een van de grootste olieplatforms van Shell werd tijdens de orkaan Katrina in augustus 2005 fors beschadigd. Het platform, Mars genaamd, haalde dagelijks uit de Golf van Mexico zo’n 160 duizend vaten olie, goed voor enkele procenten van Shells olieproductie. Na een snelle reparatie en technische verbeteringen van het 7.200 ton wegende gevaarte kon Shell in mei 2006 Mars weer in gebruik nemen. In het derde kwartaal van 2006 haalde het platform zelfs 20 procent meer olie uit de zeebodem dan voorheen.

Onmin met Rusland

Het prestigieuze miljardenproject op het Russische eiland Sachalin kwam in de zomer van 2006 onder vuur te liggen van de Russische autoriteiten. Het project van Shell zou volgens de Russen al het viswater rond Sachalin verpesten. De beschuldigingen waren louter bedoeld om Shell fors onder druk te zetten, zodat het Russische staatsbedrijf Gazprom zich voor een prikkie in het project kon inkopen. Ondanks internationale kritiek op de Russische werkwijze moest Shell door de knieën en sloot het in december 2006 een overeenkomst met Gazprom. Op 18 april werden de laatste plooien gladgestreken en trad Gazprom definitief toe tot het omvangrijke olieproject. Hoewel Shell moest buigen – zelf noemt het bedrijf de overeenkomst zuinigjes ‘acceptabel’ – weet het bedrijf zich met de toetreding van Gazprom wel verzekerd van stabiliteit. De Russische milieubezwaren zullen van tafel gaan.

Nigeriaanse onrust

Elke keer als er verkiezingen naderen in Nigeria, roeren de rebellen zich. Populair doelwit: de olie-installaties van westerse bedrijven. Shell is als grootste oliebedrijf het kwetsbaarst. Ruim een week geleden is na een chaotische en fraudeleuze stemronde een nieuwe president gekozen. In het verleden luwde na een verkiezing het verzet, iets waar Shell ook nu weer op hoopt.

Tegelijkertijd tracht Shell minder kwetsbaar te worden voor de rebellen die met bootjes door de delta varen. De onderneming is begonnen met oliewinning op open zee. Het olieplatform Bonga, 120 kilometer uit de kust (en dus veilig voor rebellen) haalt sinds begin 2006 zo’n 225 duizend vaten olie en een flinke hoeveelheid gas uit de bodem.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden