Grote pensioenfondsen slaan alarm

Vier grote pensioenfondsen hebben vandaag aan de bel getrokken over hun buffers. Ze kondigen pijnlijke ingrepen aan voor zowel werknemers als werkgevers, en voor de mensen die al gepensioneerd zijn.

Redactie
null Beeld ANP
Beeld ANP

De fondsen hopen dat minister Henk Kamp (Sociale Zaken) nog wat verlichting biedt met een gunstiger rekenmethode van de rente, waarmee de waarde van hun vermogen wordt beoordeeld. Maar zelfs dat zal nauwelijks uitkomst bieden, vrezen de fondsen ABP (ambtenaren en onderwijzers), Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW), PMT (voor ruim 34.000 bedrijven in de metaal en techniek) en PME (voor 1200 ondernemingen in de metalektro).

ABP: weer verlaging in 2014
Bij ABP werd al gevreesd voor een korting per april 2013 van 0,5 procent op de uitkering van gepensioneerden en de rechten van werknemers die nog aan het sparen zijn voor hun oude dag. Maar het grootste pensioenfonds van Nederland, met 2,8 miljoen deelnemers en 261 miljard euro aan vermogen, zinspeelt vandaag zelfs op een tweede verlaging van de pensioenen in 2014.

Het ABP noteerde in het tweede kwartaal een daling van de dekkingsgraad naar 90 procent. Volgens voorzitter Henk Brouwer vraagt de situatie om crisismaatregelen, om te voorkomen dat vanuit een 'extreme situatie' met een historisch lage rekenrente besluiten worden genomen die grote gevolgen hebben voor de koopkracht van mensen en de economie.

Rekenrente
Door de financieel-economische crisis in Europa, de lage rekenrente en de vergrijzing dreigen bij PFZW premieverhogingen voor zowel verplegers, verzorgers en welzijnswerkers als hun werkgevers. Ook moest dit relatief jonge fonds voor het eerst waarschuwen voor het verlagen van pensioenen volgend jaar. De dekkingsgraad van PFZW is in het tweede kwartaal gezakt naar 92 procent.

Bij PMT wordt de al eerder aangekondigde korting van 7 procent op pensioenen in april 2013 inmiddels 'nagenoeg zeker' genoemd. Dit fonds in de zogeheten kleinmetaal zag in het tweede kwartaal de dekkingsgraad afnemen naar 85 procent. Bij het metaalfonds PME voor grotere bedrijven, zoals scheepswerven, chipmachinefabrikanten en de automobielindustrie, is de dekkingsgraad gezakt naar 88 procent en is de voorgenomen korting van maximaal 6 procent nu 'nadrukkelijk in beeld'.

Meer cijfers
Vanochtend komen ook nog nieuwe cijfers van het Bedrijfstakpensioenfonds voor de Bouwnijverheid (BPF Bouw). Deze kende eind mei een dekkingsgraad van 102,8 procent en hoefde daarmee nog geen pijnlijke ingrepen aan te kondigen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden