Grote overname SNS Reaal

SNS REAAL neemt voor 1,75 miljard de Nederlandse verzekeringsactiviteiten van AXA over. Dat maakten beide bedrijven maandag bekend. Het is de grootste overname uit de geschiedenis van de bank-verzekeraar die hierdoor terechtkomt in de topvijf van Nederlandse verzekeraars....

Van onze verslaggever Pieter Klok

SNS REAAL financiert de overname door voor 350 miljoen euro nieuwe aandelen uit te geven. De rest van het benodigde bedrag wordt geleend.

Sinds SNS REAAL, dat in 1997 ontstond uit een fusie tussen de SNS Bank en de verzekeraar REAAL, ruim een jaar geleden naar de beurs ging, is het bedrijf op het overnamepad. Eerst werd de hypothekenportefeuille van Bouwfonds overgenomen van ABN Amro (kosten: 840 miljoen) en daarna werd de Regio Bank van ING (kosten 50,5 miljoen euro) aan het concern toegevoegd.

SNS REAAL richt zich op de Nederlandse markt. Het bedrijf ziet vooral op de verzekeringsmarkt groeimogelijkheden. ‘Die markt is nog zeer gefragmenteerd’, zegt woordvoerder Tom Gordijn, ‘in tegenstelling tot de bankensector, waar maar een paar grote spelers over zijn. ‘

Het was tot nu toe niet eenvoudig goede overnameprooien te vinden. ‘Er zijn bijvoorbeeld heel veel kleine levensverzekeraars, zegt Carlo Ponfoort, analist bij AEK, ‘maar de verzekeringen die ze hebben afgesloten, zijn weinig winstgevend. Niemand wil ze overnemen. En verzekeraars die wel goede winsten maken, blijven liever zelfstandig.’

AXA was uitgekeken op de Nederlandse markt. De Franse verzekeraar was te klein om echt rendabel te zijn en zag te weinig groeimogelijkheden.

‘Nederland is geen hard groeiend verzekeringsland’, zegt Ponfoort. ‘Bijna iedereen heeft zich goed verzekerd. In centraal en zuid-Europa is de groei hoger.’

De Nederlandse activiteiten van AXA bestaan uit drie verzekeringsbedrijven: AXA Nederland, DBV en Winterthur. Samen waren de drie vorig jaar goed voor ruim 1,6 miljard euro aan premie-inkomsten en een winst van 143 miljoen euro. De verzekeringstak van SNS REAAL is met 2 miljard aan premie-inkomsten net iets groter.

De AXA- ondernemingen hebben tezamen 950 medewerkers. Een deel daarvan zal zijn baan verliezen. SNS REAAL gaat na de fusie vierhonderd banen schrappen en denkt daarmee 50 miljoen euro op jaarbasis te kunnen besparen. De merken AXA en Winterthur verdwijnen. AXA is groot in arbeidsongeschiktheidsverzekeringen, pensioenverzekeringen en het midden- en kleinbedrijf. ‘Daar zien wij nog veel groeipotentieel’, zegt Gordijn.

De administratie voor de verzekeringsproducten van AXA verhuist naar Reaal, waar de administratie van alle verzekeringen wordt gedaan. Het is de fabriek van het bedrijf.

Axa heeft goede relaties met 1.800 tussenpersonen. Dat is volgens Gordijn een belangrijke reden om samen te gaan. ‘Wij geloven in de tussenpersoon als distributiekanaal.’ Analist Ponfoort zet daar wel vraagtekens bij. ‘De intermediairs gaan het moeilijk krijgen. Ik verwacht dat meer Nederlanders hun verzekering bij een bankkantoor zullen afsluiten.’ In andere Europese landen worden verzekeringen veel vaker via banken verkocht, in België en Spanje in 80 procent van de gevallen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden