Grote gebreken in controles ING

Trend bij de banken: verdubbel uw aantal interne controleurs. Na ABN Amro is ING aan de beurt: de toezichthouder ziet een patroon in de reeks incidenten bij de bankverzekeraar....

ING gaat honderd werknemers aannemen die erop moeten toeziendat de 33 duizend bankiers en verzekeraars van ING Nederlandzich aan de regels van de toezichthouders houden. Daarmee wordtdeze afdeling (compliance) twee keer zo groot, zo heeft INGvrijdag gezegd.

De bestuursvoorzitter van de Nederlandse tak van ING, JanZegering Hadders, gaf daarnaast in interviews in Het FinancieeleDagblad en De Telegraaf details prijs uit een onderzoek dat deAutoriteit Financiële Markten (AFM) heeft verricht naar hetbestuur van de onderneming. In het kort komt het erop neer datde AFM bij ING Nederland structurele tekortkomingen ziet in demanier waarop financiële producten (voor met name particuliereklanten) worden ontwikkeld en verkocht. Als er wat misgaat, isde reactie van het management niet goed en de wijze waarop wordt gerapporteerd aan de top van de onderneming vertoont eveneensgebreken. Bovendien is bij de top de aandacht voor complianceonvoldoende.

De AFM schrijft voor dat op 1 januari 2007 de procedures enhet interne controlesysteem van ING in orde moeten zijn. Ondermeer ondergaan alle werknemers een training in compliance enworden de beloningssystemen aangepast. 'Het commerciëleresultaat is niet alleen bepalend meer', zegt Zegering Hadders.Nu gaat in de beloning ook meetellen of en in welke mate deverkopers zich aan de regels van de 'zorgplicht' houden.

De AFM heeft het onderzoek naar het bestuur van ING ingesteldnaar aanleiding van enkele schandalen rond financiële producten,zoals de Meerwaarde Hypotheek van de Postbank. Deze werd verkochtals een product met weinig risico's, maar de beleggingen inAmerikaanse staatsobligaties bleken wel degelijk riskant. Toenin 2003 en 2004 de dollar sterk daalde ten opzichte van de euro,verloren klanten veel geld. Ze zijn gecompenseerd.

Een ander geval betreft de uitgifte van eeuwigdurendeobligaties (Perpetuals III) in de zomer van 2004 door de INGBank, ter waarde van een miljard euro. Bankadviseurs zouden opgrote schaal hun klanten hebben getipt over de ophanden zijndeemissie. ING maakte in januari bekend dat het Openbaar Ministerieeen strafrechtelijk onderzoek is begonnen naar handel metvoorkennis. Uit eigen onderzoek blijkt dat wellicht 55medewerkers bij de zaak zijn betrokken.

Inmiddels is ING Nederland met 25 duizend euro beboet vooreen fout in de voorlichting rond een ander hypotheekproduct. Hetboetebesluit viel woensdag bij de bankverzekeraar in de bus. Eenwoordvoerder van ING heeft vrijdag gezegd dat meer boetesworden verwacht naar aanleiding van 'de incidenten'. 'Maar aande conclusies uit het onderzoek naar de wijze van besturen vande onderneming zijn geen boetes gekoppeld', aldus dewoordvoerder. Die conclusies zijn eind januari door de top vanING besproken met de toezichthouder.

ING maakt het rapport niet openbaar. De AFM, de auteur van hetrapport, zegt helemaal niets over de diverse onderzoeken dielopen en gelopen hebben bij ING. 'Wij hebben eengeheimhoudingsplicht, zij niet', aldus de woordvoerder.

Volgens ING is over het openbaar maken van bepaalde onderdelenvan het rapport overleg gevoerd met de toezichthouder en isdaarmee ingestemd, maar ook dat wordt niet bevestigd door detoezichthouder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden