Grote fraude in Amsterdamse oliehaven

De directie van Europoint, het grootste tankopslagbedrijf in de Amsterdamse haven, wordt verdacht van een miljoenenzwendel. Volgende week moeten zeven verdachten voor de rechtbank verschijnen, zo meldt het Functioneel Parket, het onderdeel van het Openbaar Ministerie dat zich met financiële criminaliteit bezig houdt....

Van onze verslaggever

De oud-directeur Dirk de J. en de financieel directeur Hans M. zijn hoofdverdachten. World Point, de Canadese eigenaar van Europoint, dat tegenwoordig de naam Eurotank draagt, eist 4 miljoen euro van de bestuurders, meldt het Financieele Dagblad. In 2006 heeft Worldpoint de Europoint-directie op staande voet ontslagen toen de fraude aan het licht kwam.

Uit getapte telefoongesprekken zou blijken dat de bestuurders facturen hadden ‘opgehoogd’. De fraude zou meer dan vijf jaar hebben geduurd en kwam aan het licht toen justitie toevallig op verdachte betalingen stuitte bij een douanecontrole.

Naast de te hoge facturen zou de Europoint-directeur zich ook hebben laten betalen door Duitse bedrijven, die in ruil opdrachten verkregen van Europoint. Twee Duitsers worden vanwege deze steekpenningen eveneens vervolgd.

Onduidelijk is waar de miljoenen van Europoint zijn gebleven. Dirk de J. is inmiddels persoonlijk failliet. In zijn curatorenverslag erkent De J. dat hij geld aangenomen heeft van derden zonder dat die af te dragen aan zijn werkgever.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden