Grote en kleine vindingen

In deze Nobelprijzentijd herdenken de Duitse en de Franse post allebei een winnaar. De Duitser is de cardioloog Werner Forssmann, die als 25-jarige assistent in 1929 (bij zichzelf) voor het eerst een hartkatheterisatie uitvoerde, daarom werd ontslagen, maar in 1956 de Nobelprijs kreeg (samen met Cournand en Richards)....

DV

De Franse post gaat terug naar de Nobelprijs voor chemie van 1906, toegekend aan Henri Moissan. Die was er als eerste in geslaagd om op een veilige manier fluor te isoleren.

Naast grote vindingen zijn er kleintjes, die nooit een Nobelprijs krijgen, maar wel heel handig kunnen zijn. Liechtenstein had een paar van die kleine uitvinders.

De schuifmaat (1962) kennen we allemaal wel. Andere – niet meer geproduceerde – Liechtensteinse vindingen waren een camera met pentaprismazoeker (1946), en een rekenmachientje met schuifjes en aangedreven met een zwengel. Van deze voorloper van de zakjapanner zijn er tussen 1948 en 1972 toch nog 150.000 verkocht.

De drie apparaten staan op Liechtensteinse zegels die eind van de maand uitkomen.

Zwitserland liet al op twee postzegels een oude en een nieuwe variant van zijn beroemdste kleine uitvinding zien: het Zwitserse legermes.

DV

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden