Grote drie: ‘Uitstoot CO2 verder beperken’

De drie belangrijkste landen van de Europese Unie zijn voor een aanscherping van de CO2-emissiereductie in 2020. Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk willen dat Europa dan 30 procent minder broeikasgassen uitstoot. Het huidige doel is 20 procent.

‘Als we blijven steken op 20 procent, zal Europa waarschijnlijk de groene concurrentierace verliezen van landen als China, Japan of de VS’, schrijven de milieuministers van de drie landen in een opinieartikel dat verschenen is in de Financial Times, de Frankfurter Allgemeine en Le Monde.

Het is een verrassende tournure, met name van Duitsland en Frankrijk. Eind mei reageerden de ministers van Economische Zaken uit die landen nog afwijzend op Brusselse geluiden om de emissies sneller te verlagen.

Europees Commissaris Connie Hedegaard (klimaat) presenteerde toen een analyse, waaruit bleek dat 30 procent reductie 81 miljard euro kost, slechts 11 miljard meer dan de oorspronkelijk geraamde kosten voor een reductie van 20 procent. Dat is aan de economische teruggang te danken, waardoor de uitstoot van broeikasgassen sneller daalt dan gedacht.

Hedegaard zei toen ‘te hopen dat haar analyse de lidstaten zou inspireren’, maar Duitsland en Frankrijk achtten haar voorstel overhaast.

Kopenhagen

Europa heeft altijd gezegd pas naar een reductie van 30 procent te gaan als andere grote landen vergelijkbare ambities op tafel leggen. Maar op de klimaattop in Kopenhagen in december vorig jaar bleven die achterwege.

De drie milieuministers stellen in hun opinieartikel nu dat het huidige emissiedoel door de economische crisis zo makkelijk haalbaar is, dat bedrijven er te weinig moeite voor hoeven te doen. ‘Het huidige doel van 20 procent lijkt te laag om de transitie naar een zuinigere economie te bewerkstelligen.’

Zo is door de crisis de CO2-uitstoot in sectoren die meedoen aan het emissiehandelssysteem gedaald met 11 procent, waardoor veel bedrijven emissierechten overhebben, en geen rechten hoeven bij te kopen. ‘Dat is mede de oorzaak dat de CO2-prijs te laag is om investeringen in groene banen en technologieën te stimuleren.’

Met een doel van 30 procent worden de prikkels wat steviger, denken de ministers.

Er is nog wel verzet te verwachten uit Italië en Oost-Europa. Die landen denken dat ambitieuzere klimaatdoelen de concurrentiepositie van hun (zware) industrie schaden. Ook het Europese bedrijfsleven is tegen.

Een nieuwe fabriek in Italië, die grotendeels draait op waterstof en daardoor meer dan 17.000 ton CO2-uitstoot per jaar voorkomt (Reuters) Beeld REUTERS
Een nieuwe fabriek in Italië, die grotendeels draait op waterstof en daardoor meer dan 17.000 ton CO2-uitstoot per jaar voorkomt (Reuters)Beeld REUTERS
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden