Grote concerns stallen geld in belastingparadijzen

Grote Amerikaanse bedrijven als Apple hebben vele tientallen miljarden kasgeld gestald in landen waar hierover nauwelijks belasting wordt geheven. De dreiging van sancties schrikt nog niemand af.

George Town op de Kaaimaneilanden, dat geldt als belastingparadijs voor multinationale bedrijven.Beeld Corbis

De beursgenoteerde bedrijven in de Verenigde Staten hebben samen 1.730 miljard dollar (1.552 miljard euro) in kas. De vijftig rijkste concerns beheren daarvan 1.100 miljard en de vijf allerrijkste (Apple, Microsoft, Google, Pfizer en Cisco) 439 miljard. Apple alleen is goed voor 178 miljard dollar aan kasgelden.

Dit blijkt uit een overzicht van kredietbeoordelaar Moody's Investors. In vergelijking met 2014 is dat een stijging van 4 procent. Van de 1.730 miljard dollar is 64 procent - ruim 1.100 miljard - geparkeerd op 'offshorerekeningen' buiten de VS. Een jaar geleden was dat nog 950 miljard dollar. Eerdere schattingen kwamen uit op zelfs 2.000 miljard dollar, maar daarbij waren ook niet-beursgenoteerde bedrijven meegerekend.

Strenge maatregelen

Dat de omvang van in het buitenland geparkeerde kasgelden nog steeds stijgt, is opmerkelijk. President Obama heeft aangekondigd strenge maatregelen te zullen nemen tegen Amerikaanse concerns die proberen aan de belastingplicht in eigen land te ontkomen. In de VS geldt een vennootschapsbelasting van 35 procent. Apple, Microsoft, Pfizer en Cisco hebben 90 procent van al hun reserves op een bankrekening buiten de VS staan. Bij Google is dat 60 procent. Vaak is het geld ondergebracht in landen die gelden als belastingparadijs, zoals de Kaaimaneilanden of de Bahama's. Over die rekeningen wordt geen Amerikaanse vennootschapsbelasting betaald.

Obama heeft daarom voorgesteld deze in het buitenland geparkeerde gelden vanaf 2016 met 14 procent te belasten. Dat zou de Amerikaanse schatkist 250 miljard dollar opleveren, die hij wil gebruiken voor investeringen in het slechte wegennet en verduurzaming van de economie. Voor winsten die na 2016 buiten de VS worden gemaakt, zal een tarief van 19 procent gelden. Obama hoopt dat bedrijven het teruggehaalde geld gebruiken voor investeringen die nieuwe banen creëren.

Het plan stuit op weerstand van de Republikeinen, die de meerderheid hebben in het Congres en elk voorstel voor belastingverhoging verwerpen.

25 procent

Als wisselgeld wil Obama daarom het huidige binnenlandse tarief van de Amerikaanse vennootschapsbelasting verlagen van 35- naar 25 procent. Dat scheelt weliswaar inkomsten, maar die worden vele malen gecompenseerd door de opbrengsten van de belasting op buiten de VS gemaakte winsten.

'Er zijn weinig vorderingen gemaakt met de hervorming van de vennootschapsbelasting die het voor Amerikaanse bedrijven lucratief maakt het geld terug te halen naar eigen land', aldus Richard Lane van Moody's. Amerikaanse zakenbanken denken dat Obama's voorstellen dit jaar geen wet zullen worden en volgend jaar ook niet. Daarna mag zijn opvolger zich over het probleem van de belastingontwijking buigen. De vijf bedrijven met de grootste kasreserve over de grenzen hebben allemaal een vestiging in Ierland.

Reserves

De buitenlandse reserves worden niet gebruikt. Bedrijven hebben op dit moment geen behoefte aan de elders gestalde cash. Als ze geld nodig hebben, kunnen ze dat bij de huidige rente heel goedkoop op de eigen markt lenen. De reserves worden alleen aangesproken voor het inkopen van eigen aandelen en het uitkeren van dividend. Die kunnen achter de rug van de Amerikaanse fiscus om worden geregeld.

Mogelijk zullen de 500 grootste ondernemingen dit jaar 1.000 miljard dollar aan dividenden en het inkopen van eigen aandelen besteden. Daarnaast besteden bedrijven nieuwe recordsommen aan fusies en overnames. Dit jaar is het aantal van dergelijke deals met 26 procent gestegen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden