Grote buit in klopjacht op Nederlandse zwartspaarders bij Credit Suisse

Bankrekeningen, onroerend goed, 35 schilderijen met een gezamenlijke waarde van 1,2 miljoen euro, een Mercedes, juwelen en contant geld. En o ja, ook nog een goudstaaf. Dat is wat de FIOD (Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst) donderdag buit maakte tijdens invallen in huizen van Nederlandse zwartspaarders. De huiszoekingen waren onderdeel van een internationale klopjacht. Tot nu toe zijn twee verdachten gearresteerd, in Den Haag en Hoofddorp.

Lisa van der Velden
null Beeld Fiod
Beeld Fiod

In totaal heeft de FIOD 3.800 Nederlanders in het vizier in deze zaak. Zwartspaarders op deze lijst zouden samen vele miljoenen euro's op rekeningen bij de Zwitserse bank Credit Suisse hebben gestald, uit het zicht van de fiscus.

Donderdag vonden gelijktijdige huiszoekingen plaats in Zwolle, Den Haag, Hoofddorp en de gemeente Venlo, waarbij twee mensen zijn aangehouden. Op hetzelfde moment doorzochten collega-opsporingsdiensten van de FIOD woningen in Australië, Duitsland, Groot-Brittannië en Frankrijk. Het Zwitserse Openbaar Ministerie zegt 'verbluft' te zijn dat Zwitserland niet is betrokken bij de operatie, terwijl het om een Zwitserse bank gaat. Justitie eist een schriftelijke verklaring van de Nederlandse regering en overweegt 'verdere stappen'.

In Nederland nam de FIOD naast kostbaarheden complete administraties, bankrekeningen en onroerend goed in beslag. De FIOD heeft de vangst te danken aan een tipgever die de namen van 3.800 Nederlanders aan de opsporingsdienst doorgaf, plus de namen van nog eens 55 duizend buitenlanders. Al deze mensen hadden een rekening bij Credit Suisse.

De informatie van de tipgever is een enorme schat aan inlichtingen, zei FIOD-baas Hans van der Vlist in een interview met het AD. 'We krijgen geregeld interessante informatie binnen, maar dit is wel heel veel. Dit is vergelijkbaar met de Panama Papers, maar dan de FIOD-variant.'

Startschot

Naast de twee aangehouden personen verdenkt de FIOD tot dusver tientallen andere Nederlanders die op de lijst van de informant voorkomen van belastingfraude en witwassen. Zij riskeren een boete of zelfs gevangenisstraf.

De komende weken staan nog meer huiszoekingen gepland, laat FIOD-woordvoerder Wietske Visser weten. 'De doorzoekingen van donderdag waren alleen nog maar het startschot van een langere internationale samenwerking met Australië, Duitsland, Groot-Brittannië en Frankrijk, waarin Nederland voor het eerst de regie heeft. Dat is omdat de tip bij ons binnenkwam.'

Vooralsnog krijgen zwartspaarders geen boete over de laatste twee jaar dat zij hun vermogen verzwegen, mits zij binnen twee jaar na hun belastingontduiking uit eigen beweging naar de Belastingdienst toe stappen. Via deze zogeheten inkeerregeling werd sinds 2009 bijna 10 miljard euro aan zwart vermogen alsnog opgegeven, wat de schatkist ongeveer 1,9 miljard euro heeft opgeleverd.

null Beeld Fiod
Beeld Fiod

Tegen de lamp lopen

Hoe lang zwartspaarders nog van deze versoepelde regel gebruik kunnen maken is echter de vraag, want het huidige kabinet wil de gratieperiode van twee jaar afschaffen. Volgens demissionair staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën, VVD) krijgt Nederland tegenwoordig zo veel informatie over belastingontduiking uit eigen onderzoek en dankzij internationale samenwerking dat belastingontduikers niet langer hoeven te worden gepaaid om zelf om schoon schip te maken. 'De kans dat belastingplichtigen met verzwegen vermogen tegen de lamp lopen wordt almaar groter', schreef de staatssecretaris half januari aan de Tweede Kamer. 'Daarbij past een strengere aanpak.'

Voor de zwartspaarders op de lijst van 3.800 Nederlanders geldt sowieso geen versoepelde regeling: zij biechtten hun belastingontduiking niet zelf op, maar zijn betrapt.

Dat er naast dat eigen onderzoek en de verbeterde internationale samenwerking ook nog informanten van dit kaliber bestaan, is voor Nederlandse opsporingsdiensten absoluut een cadeautje, bevestigt Visser van de FIOD. 'Tegelijkertijd hebben we dit ook te danken aan het werk van ons opsporingsteam. Deze tipgever komt uit hun netwerk.'

Schijnwerpers

Ook Australië had een inkeerregeling voor zwartspaarders, die inmiddels niet meer geldt. In een persbericht laat de Australische minister van Financiën weten dat de samenwerking met Nederland en andere landen duidelijk maakt dat regeringen wereldwijd hun licht laten vallen op belastingontwijking in het buitenland. ’Het is een kwestie van tijd voor je in de schijnwerpers staat.’

Lees hier meer over zwartspaarders

FIOD doet groot onderzoek naar zwartspaarders
De Belastingdienst en opsporingsdienst FIOD werken al jaren aan een grootschalig onderzoek naar zogeheten zwartspaarders. Dat zei directeur Hans van der Vlist van de FIOD tegen NRC Handelsblad.

Zwitserland moet gegevens Nederlandse spaarders doorgeven aan Belastingdienst
Zwitserland moet gegevens over Nederlanders die sparen bij de bank UBS,
alsnog doorspelen aan de Belastingdienst. Dat heeft de hoogste rechter in het Alpenland bepaald. Eerder had een lagere rechtbank nog anders beslist, omdat de informatieaanvraag van de fiscus niet gericht genoeg was.

Zwartspaarders komen er niet meer straffeloos van af
Zwartspaarders die spijt krijgen en zichzelf aangeven bij de Belastingdienst,
komen daar binnenkort niet meer straffeloos mee weg. Staatssecretaris Wiebes van Financiën wil de inkeerregeling voor Nederlanders die hun vermogen voor de fiscus verzwijgen nog dit jaar helemaal afschaffen, schrijft hij aan de Tweede Kamer.

Zwartspaarder met spijt betaalt voortaan echt pijnlijke boete
Zwartspaarders die hun verborgen vermogen toch maar opgeven bij de fiscus betalen een boete van 120 procent over de niet betaalde belasting. belasting.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden