Grote boetes voor drie Franse telecombedrijven

Drie Franse telecomconcerns hebben met elkaar een boete van 534 miljoen euro gekregen. De kartelautoriteiten in Parijs liet donderdag weten de boete te hebben opgelegd, omdat de concerns tussen 1997 en 2003 vertrouwelijke informatie over nieuwe abonnementen en afzeggingen in de mobiele telefonie hebben uitgewisseld....

ANP

De gestrafte bedrijven zijn Orange, behorend bij France Télécom, SFR (onderdeel van Vivendi) en Bouygues Télécom. De autoriteiten noemde de handelwijze van de bedrijven schadelijk voor de economie. Orange krijgt met 256 miljoen euro de grootse boete.

Verder hebben de bedrijven tussen 2000 en 2002 verboden afspraken gemaakt over de verdeling van de markt en de tarieven. Volgens Franse consumentenorganisaties hebben de abonnees daardoor per aansluiting 50 tot 180 euro te veel betaald. Destijds was Thierry Breton, minister van Economische Zaken en Financiën, de bestuursvoorzitter van France Télécom.

De drie bedrijven hoefden door de afspraken niet met elkaar te concurreren en richtten zich veelal op aanbiedingen voor tweejarige abonnementen. Ook hun tariefsysteem was indentiek. Per gesprek moest altijd de eerste minuut vol worden betaald, gevolgd door betaling per halve minuut.

De boete verdwijnt in de Franse schatkist. De concerns moeten wellicht nog een keer in de buidel tasten, omdat de Franse consumementenorganisatie UFC-Que Choisir wellicht naar de rechter stapt om voor de abonnees een schadeloossstelling los te krijgen.

Orange heeft laten weten tegen de boete in beroep te gaan. In november moest dit telecombedrijf al een boete van 80 miljoen euro betalen, omdat het de concurrenten hinderde bij de toegang tot snel internet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden