Grote banken dringen aan op soepeler eisen

De grote internationale banken willen soepeler kapitaaleisen voor het bankwezen dan de centrale bankiers in gedachten hebben. Banken die hun risico's goed beheersen, zouden meer ruimte moeten krijgen....

Dat heeft ABN Amro-topman Jan Kalff woensdag gezegd tijdens een vergadering in het Scheveningse Kurhaus van het Institute of International Finance (IIF), de machtige lobbyclub van de grote banken. Kalff is voorzitter van de IIF-werkgroep die zich bezighoudt met de kapitaaleisen. Die moeten voorkomen dat banken in de problemen raken. Volgens Kalff gaat het weliswaar om een technische kwestie, maar is ze wel van groot belang: wereldwijd moeten honderden miljoenen consumenten vertrouwen hebben in een stabiel bankwezen en economieën kunnen niet zonder soepel werkende banken.

Het IFF reageert met zijn voorstellen op de herziening van de regels waarmee de toezichthoudende centrale banken willen komen. Het huidige toezicht schrijft voor dat banken in principe tegenover elke uitgeleende gulden acht cent eigen vermogen moeten bezitten. Het akkoord is echter al twaalf jaar oud. Volgens Kalff is de 8 procent-eis achterhaald, omdat een bank tegenwoordig te maken heeft met vele verschillende soorten risico's. En steeds hardere concurrentie.

De centrale banken willen dat kredietbeoordelaars zoals Moo dy's en Standard & Poor's de inschatting maken van de risico's: voor riskantere leningen moeten banken meer kapitaal opzij zetten dan voor veilige. Volgens Kalff zijn zulke bureaus niet onfeilbaar en is het beter dat aan de markt over te laten.

Centrale banken zouden daarom moeten regelen dat er meer openheid komt over het risicobeheer bij individuele banken. Banken die hun zaakjes niet voor elkaar hebben, moeten meer rente betalen en worden zo gedwongen het beter te doen.

Banken die het wél goed doen, zouden volgens het IIF van de toezichthouder toestemming moeten krijgen om hun eigen kredietbeoordelings-regels te mogen gebruiken. Dat banken met een verfijnd systeem dan goedkoper uit zijn dan andere banken, is volgens Kalff niet meer dan normaal.

Het IIF wil verder dat ook niet-banken die zich op financiële dienstverlening werpen, zoals de verzekeraars, aan dezelfde eisen moeten voldoen. Volgens Kalff kunnen ze nu goedkoper lenen omdat ze aan minder of geen regels hoeven te voldoen.

Kalff gaat ervan uit dat de centrale bankiers een willig oor hebben voor de IIF-voorstellen. De toezichthouders willen begin volgend jaar een nieuw akkoord, maar dat lijkt Kalff te optimistisch.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.