Grote aandeelhouders Apple vragen aandacht voor negatieve gevolgen gebruik iPhone voor kinderen

Slecht slapen, verhoogde kans op depressie of zelfs zelfmoord, concentratieverlies en recent ook: bijziendheid. Waarschuwingen voor de negatieve kanten van het gebruik van smartphones zijn niet nieuw. Wél nieuw is dat twee grote aandeelhouders van Apple nu aandacht vragen voor de gevaren van het gebruik van iPhones onder kinderen.

Kinderen op hun smartphone Foto Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Van Steve Jobs was bekend dat hij zijn kinderen verbood een iPad te gebruiken. Als geen ander wist de toenmalige Apple-baas hoe verslavend dergelijke apparaten kunnen zijn. Diensten als Snapchat, Facebook of Instagram: net zo. Recente boetedoeningen van ex-medewerkers van Facebook waarin ze hun spijt betuigen voor de door henzelf ontworpen apps voeden de toch al groeiende zorg. Precies de combinatie van die verslavende social media, smartphones of tablets is een levensgevaarlijke cocktail, betogen critici.

Aandeelhouders Jana Partners en California State Teachers' Retirement System (CalSTRS) willen nu dat Apple zijn verantwoordelijkheid neemt door ouders meer mogelijkheden te bieden om het gebruik van de iPhone deels aan banden te leggen. In een open brief wijzen de twee partijen - respectievelijk een activistische aandeelhouder en een groot pensioenfonds - op het bewijs dat ze samen met een aantal wetenschappers hebben verzameld. 'Het is zonneklaar dat Apple ouders meer keuzemogelijkheden en hulpmiddelen moet bieden om ervoor te zorgen dat jonge consumenten zijn producten optimaal gebruiken. Zo kan Apple opnieuw een voortrekkersrol vervullen, ditmaal door een voorbeeld te geven voor de verplichtingen van technologiebedrijven aan hun jongste klanten.' De oproep is positief geformuleerd, maar de onderliggende boodschap is duidelijk: de evident negatieve kanten van het gebruik van de iPhone kunnen niet langer genegeerd worden.

De twee vertegenwoordigen een beurswaarde van 2 miljard dollar, op een totaal van de 900 miljard die Apple nu in totaal waard is. De iPhone is voor Apple verreweg het belangrijkste product: het apparaat zorgt voor de bulk van zijn omzet. Jana en CalSTRS erkennen dat onderzoek naar het gebruik van smartphones en social media in volle gang is en zeker niet definitief is. Maar dat ontslaat niemand van de plicht om zijn verantwoordelijkheid te nemen, vinden ze.

Verder propageren de twee aandeelhouders een genuanceerde benadering: 'We pleiten niet voor een alles-of-niets-aanpak.' Maar wat minder dan de 4,5 uur die de gemiddelde Amerikaanse tiener dagelijks op zijn smartphone doorbrengt, zou fijn zijn. Gek genoeg hangt Apple zelf wel een alles-of-niets-aanpak aan: 'Waar de studies (en het gezond verstand) een evenwichtige benadering suggereren, beperken de ouderlijke opties van Apple zich tot volledige uitschakeling óf juist volledig toegang.'

Jana en CalSTRS ijveren tot slot voor meer onderzoek en de oprichting van een expertgroep waarin specialisten op het gebied van de ontwikkeling van kinderen zitting moeten nemen. Het Apple-initiatief is volgens The Wall Street Journal de aftrap voor een bredere campagne van Jana waarin ondernemingen wordt opgeroepen verantwoord te ondernemen. Jana zou hiervoor een fonds willen opzetten, waar onder andere muzikant Sting ook een adviesfunctie krijgt.


Hoe sociale media ons leven overnemen

Facebook erkent dat sociale media als Facebook mensen ongelukkig kunnen maken - de oplossing: méér Facebook.

Oud-Facebooktopman roept op te stoppen met sociale media: 'Je wordt geprogrammeerd'
Chamath Palihapitiya, ex-topman bij Facebook, heeft spijt van zijn bijdrage aan het succes van het bedrijf. Facebook draagt volgens hem bij aan de verspreiding van misinformatie en onwaarheden.

Meer over