Grootste zorgdeal Philips met ziekenhuis in VS

Philips heeft in de Verenigde Staten het grootste ­ziekenhuiscontract ooit binnengesleept. Voor een bedrag van 500 miljoen dollar (445 miljoen euro) gaat het Eindhovense bedrijf de komende vijftien jaar apparatuur en adviesdiensten leveren aan het Westchester Medical Center Health Network (WMCHealth), dat ten noorden van New York ligt.

Jurriaan Nolles
CEO Frans van Houten van Philips. Beeld ANP
CEO Frans van Houten van Philips.Beeld ANP

In Nederland heeft Philips al met negen ziekenhuizen contracten afgesloten, zoals het Arnhemse Rijnstate Ziekenhuis, de Sint Maartens- kliniek Nijmegen en het Delftse Reinier de Graaf. Alle Nederlandse contracten samen zijn nog niet zo groot als de aangekondigde Amerikaanse. Het WMCHealth bestrijkt een verzorgingsgebied van 15 duizend vierkante kilometer, dat 3 miljoen inwoners heeft. De gezondheidsinstelling zeven ziekenhuizen met in totaal 1.500 bedden, en werkt samen met ongeveer driehonderd kleinere zorginstellingen.

Het ziekenhuiscontract dat Philips nu afsluit past binnen de huidige strategie van het bedrijf. De voormalige gloeilampenfabriek richt zich steeds meer op de gezondheidstak. Philips heeft al afscheid genomen van de consumentenelektronica en volgend jaar wordt de lichtdivisie afgesplitst. Zeker als de medische tak is verzelfstandigd, richt Philips zich op alle vormen van gezondheidsdiensten zoals behandeling, diagnose en preventie.

'Samenwerkingen die Philips nu afsluit, leveren een stabiele inkomstenstroom op', zegt analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen over de aangekondigde samenwerking. 'Het is lovenswaardig dat Philips dit doet.' Volgens de analist is het voor het Eindhovense bedrijf belangrijk om nog meer langdurige ziekenhuissamenwerkingen te realiseren.

500 miljoen dollar

Uitgesmeerd over vijftien jaar betaalt het Amerikaanse ziekenhuis 500 miljoen dollar aan Philips. In ruil daarvoor levert het technologieconcern apparatuur als MRI-, CT-, en X-ray scanners, patiëntbewakingssystemen en apparaten die medische informatie kunnen opslaan en analyseren.

Bovendien zorgt het technologiebedrijf voor het onderhoud en upgrades van de machines. Tien Philipsmedewerkers gaan werken bij het ziekenhuis om te adviseren en trainingen te geven. Door het ziekenhuis efficiënter te laten werken, zegt het bedrijf wachttijden en kosten te kunnen terugdringen. In de eerste drie jaar van het contract kan Philips bovengemiddeld veel geld bijschrijven omdat er dan veel nieuwe apparaten moeten worden aangeschaft. Na tien jaar volgt een vervangingsronde, dan moet het ziekenhuis eveneens extra veel betalen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden