Grootste woningbouwer wil huizenkoper beter bedienen

De nieuwe woningbouwcombinatie NBM-Amstelland en Wilma Nederland opent de aanval op makelaars en notarissen. 'Tussen oplevering van een huis door de bouwer en aflevering aan de bewoner maken allerlei tussenpersonen het huis 10 tot 15 procent duurder', aldus NBM-voorzitter André Baar donderdag tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Het nieuwe concern meldde een winstexplosie van 73 procent tot 96 miljoen gulden, waarvan 23 miljoen van Wilma kwam. Voor geheel 1998 voorspelt NBM-Amstelland een groei van de winst per aandeel met 30 procent en een omzet van 5,5 miljard gulden. Het aandeel NBM-Amstelland sloot donderdag op 51 gulden, een daling van 1,40 gulden ofwel 2,7 procent.

NBM-Amstelland wil de huizenkopers beter bedienen. Door de fusie tussen NBM en Wilma in mei ontstond de grootste partij op de Nederlandse woningmarkt, met een aandeel van 10 procent. De woningpoot, die voortaan Wilma heet, bouwt jaarlijks zo'n 7500 huizen. 'De woningmarkt zal tussen nu en vier jaar omslaan van een aanbiedersmarkt in een vragersmarkt', voorspelde Baar.

En dat wordt tijd ook, voegde hij eraan toe. 'De huizenkoper wordt niet behandeld naar de waarde die hij vertegenwoordigt, ook bij ons niet. Als hij zich waagt te vertonen op het bouwterrein, snauwt de aannemer: Wat mot je hier? Je loopt in de weg.'

Wilma wil de koper eerder bij de bouw van zijn huis betrekken, en meer keuze en inspraak bieden bij de inrichting en afwerking. Een tweede badkamer, meer of minder slaapkamers: de koper vraagt, Wilma draait. In speciale showrooms kan hij tegels, sanitair en keukens uitzoeken. Samen met andere partijen wil NBM-Amstelland ook de financiering en verzekering verzorgen. 'One-stop shopping', aldus Baar. Binnen anderhalf jaar kunnen de eerste huizenkopers op de nieuwe manier zakendoen met NBM-Amstelland.

Baar ontkende een potentieel conflict tussen de nieuwe aandacht voor de 'vragers' en NBM's grote afhankelijkheid van de 'aanbieders' van de zogenoemde Vinex-locaties, waar volgens overheidsplannen tot 2005 650 duizend woningen moeten verrijzen. NBM-Amstelland bezit grond voor veertigduizend woningen, voor 'iets meer dan de helft' binnen de Vinex-locaties. De Vinex-plannen voorzien volgens een groeiend leger critici in teveel huizen op te kleine kavels.

'De kwaliteit wisselt sterk per locatie', beaamde Baar. 'Sommige zien er heel goed uit, op andere bouwen ze volgens mij voor de leegstand in 2005.' Toch voorziet hij voor NBM-Amstelland geen problemen. 'Plannen die niet deugen, zullen worden aangepast.' De overheid stelt zich volgens hem steeds soepeler op. 'Vroeger was de Nederlandse volkshuisvesting in handen van bevlogen bewindslieden', observeerde Baar. 'Maar wie heeft er de laatste vier jaar iets vernomen van ene meneer Tommel? De overheid heeft de woningbouw geprivatiseerd.'

Eind dit jaar moet een organisatie-blauwdruk klaarliggen voor de 'vragersmarkt': drie nieuwe kernen voor woningbouw, utiliteitsbouw en projectontwikkeling, 'waarbij de laatste veel nauwer dan nu gebeurt met de andere twee moet samenwerken'. Ook als producent wil NBM-Amstelland anders gaan werken. Het concern gaat de huizenbouw industrialiseren, en het aantal toeleveranciers van ruiten en kozijnen drastisch reduceren. 'Nu werken we nog met veel teveel onderaannemers. Dat kost onnodig veel geld en verhoogt de kans op fouten.' Baar schat deze 'faalkosten' in de woningbouw op een miljard gulden per jaar.

NBM-Amstelland groeide de eerste helft van dit jaar op alle fronten. Dankzij Wilma steeg de omzet met ruim 49 procent tot bijna 2,5 miljard gulden. Baar: 'Aardig vinden wij vooral dat de resultaten harder groeiden dan de omzetten.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden