Grootste overname in verzekeringswereld: NN lijft Delta Lloyd in

Verzekeraar Delta Lloyd houdt op te bestaan. Branchegenoot NN (Nationale-Nederlanden) slokt het Amsterdamse bedrijf op. NN Groep legt 2,5 miljard euro op tafel voor zijn concurrent. Dat bod is een fractie hoger dan het bedrag dat de Amsterdammers twee maanden geleden terzijde schoven als 'veel te laag'.

null Beeld anp
Beeld anp

'We beginnen aan een nieuw hoofdstuk', sprak Delta Lloyd-bestuursvoorzitter Hans van der Noordaa vrijdag op een inderhaast georganiseerde persconferentie. Hij ziet de fusie als beste optie voor polishouders, beleggers en werknemers. Van der Noordaa vertrekt zodra de overname is afgerond en ontvangt hiervoor geen bonus.

NN biedt na twee maanden onderhandelen 5,40 euro per aandeel. Hiermee wil NN de bestaande aandeelhouders overhalen al hun stukken te verkopen, waarna Delta Lloyd van de beurs verdwijnt.

De werknemers hebben sowieso baat bij de overname, zei Van der Noordaa. Ze werken straks bij een van de grootste verzekeraars van de Benelux. Dat biedt volgens hem een betere kans op baanbehoud in een krimpende sector.

De vlag van verzekeraar NN, (Nationale-Nederlanden) Beeld anp
De vlag van verzekeraar NN, (Nationale-Nederlanden)Beeld anp

Sterke speler

De Delta Lloyd-kantoren in Zwolle (waar Delta Lloyd samenwerkt met ABN Amro Verzekeringen) en Arnhem (het hoofdkantoor van dochtermaatschappij Ohra) blijven open. Het hoofdkantoor van Delta Lloyd in Amsterdam gaat dicht. Meer details over gevolgen voor de werkgelegenheid wilden de twee verzekeraars gisteren niet prijsgeven.

Delta Lloyd kreeg het na de kredietcrisis van 2008 vaak aan de stok met De Nederlandsche Bank (DNB). De toezichthouder op de verzekeringssector was erg kritisch over het beleid van het bedrijf, dat voor de kredietcrisis zijn marktaandeel wist te vergroten door zijn polishouders hoge beleggingsrendementen te garanderen.

Goudhaantje

NN Group is op dit moment het goudhaantje in verzekeringsland, Delta Lloyd de brekebeen. Lees in dit artikel van Economie-redacteur Peter de Waard meer over het bod van NN op het geplaagde Delta Lloyd.

Feest op de effectenmarkten

Het bedrijf maakte desondanks winst door de ontvangen premies zeer riskant te beleggen, riskanter dan andere verzekeraars. Daardoor kon Delta Lloyd zelf nog hogere beleggingsrendementen behalen dan de rendementen die het bedrijf zijn klanten beloofde.

Die strategie werkte zolang het feest op de effectenmarkten voortduurde. DNB voorzag dat Delta Lloyd in de problemen zou komen zodra de beleggingsrendementen zouden dalen. Die ruzie tussen toezichthouder en verzekeraar eindigde in 2015 met het vertrek van directeur Niek Hoek, die er sinds 2001 had gewerkt.

In het eerste halfjaar van 2015 leed Delta Lloyd een half miljard euro verlies. Die klap sloeg een bres in de financiële buffers van de verzekeraar. Het geld van de polishouders was daardoor minder goed beschermd. DNB eiste daarom dat Delta Lloyd nieuw vermogen zou aantrekken om zijn reserves aan te vullen.

De beurskoers zakte als gevolg van het slechte nieuws in. Eind juli 2015 was het aandeel 16 euro waard, eind 2015 nog maar 5,50 euro. Afgelopen vrijdag sloot de koers op 5,30 euro. Een dubbeltje onder het bod van de beoogde nieuwe eigenaar NN. Het is nu afwachten of de huidige aandeelhouders hun stukken willen verkopen aan NN.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden