NieuwsEconomie

Grootste geldtransporteur van Nederland SecurCash alsnog failliet, doorstart nog onzeker

De rechtbank in Den Haag heeft geldtransporteur SecurCash Nederland alsnog failliet verklaard. Voor circa 160 medewerkers van het bedrijf, dat geld van en naar winkels vervoert, wordt ontslag aangevraagd. De dienstverlening aan banken, waaronder het bevoorraden van geldautomaten, gaat volgens de curatoren wel gewoon door.

Een geldtransportwagen van SecurCash op het Jaarbeursplein in Utrecht. Beeld Hollandse Hoogte / Egbert Hartman
Een geldtransportwagen van SecurCash op het Jaarbeursplein in Utrecht.Beeld Hollandse Hoogte / Egbert Hartman

SecurCash verzorgt 450 duizend geldtransporten per jaar, en haalt de euro’s onder meer op bij grote winkelketens als Gamma, Intertoys en Kruidvat. Dat geldtransport van en naar winkels zal zoveel als mogelijk blijven plaatsvinden. De curatoren hebben hiervoor een beperkte financiering gekregen van vier banken. SecurCash, de grootste geldvervoerder van Nederland, had te maken met hevige concurrentie en lage marges. In die marktomstandigheden lukte het niet om het hoofd boven water te houden. De financiële problemen werden nijpend omdat eigenaar Diebold Nixdorf niet langer de verliezen van het bedrijf met een schuldfinanciering wilde dichten.

De onderneming vroeg vorige week al faillissement aan, maar dat werd toen nog afgewezen. De rechter vond dat er nog voldoende middelen waren om schuldeisers te betalen. Ook zou het bankroet toen niet om de juiste redenen zijn aangevraagd. De rechter zei de indruk te hebben dat SecurCash zich met een faillissement had willen onttrekken aan zijn financiële verplichtingen op de lange termijn, bijvoorbeeld tegenover zijn 220 werknemers in vaste dienst (naast en 100 tijdelijke werknemers). Later werd wel uitstel van betaling verleend.

Of een doorstart mogelijk is, moet nog blijken. De curatoren zijn daarover in gesprek met andere partijen die het werk kunnen overnemen.

De neergang van SecurCash (waar onder meer Brinks deel van uit maakt) werd in november duidelijk, toen het bedrijf een noodkrediet kreeg van 2 miljoen euro en een stille curator werd benoemd. Toen het faillissement werd aangevraagd was er nog een miljoen van dat krediet over. De schuldeisers legden beslag op het resterende miljoen, waardoor uitstel van betaling nodig was.

Komt er straks nog geld uit de pinautomaat?

Het doek viel begin dit jaar voor de grootste geldvervoerder van Nederland, SecurCash. Wat betekent dat voor het Nederlandse betalingsverkeer?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden