Grootste bank ter wereld verdacht van internationaal witwassen

De speciale fraudeafdeling van de Spaanse politie heeft woensdag een inval gedaan bij Chinese handelsbank ICBC in Madrid. De internationaal opererende bank, in activa de grootste ter wereld, wordt verdacht van witwaspraktijken ter waarde van 300 miljoen euro.

Steven Adolf
ICBC in Madrid. Beeld reuters
ICBC in Madrid.Beeld reuters

Madrid zou daarbij het draaipunt zijn geweest van internationale belastingfraude, waarbij het zwarte geld in Spanje werd schoongewassen om vervolgens weer gewit en al in omloop te komen. Er zijn vijf arrestaties verricht, waaronder de directeur van de Spaanse vestiging.

De inval in de bank maakt deel uit van een internationaal onderzoek naar de fraudepraktijken bij de ICBC. Volgens de Spaanse politie gaat het hierbij vooral om gelden afkomstig uit de groothandel van Chinese bazaar-artikelen die internationaal aan de man worden gebracht en vermogens van rijke Chinese particulieren in het buitenland. Het geld zou daarbij via de Spaanse rekeningen worden gewit en uiteindelijk weer zijn terug gesluisd richting het hoofdkantoor in Shanghai. Vanwege het internationale karakter van het netwerk zouden bij de operatie gisteren ook buitenlandse politiemedewerkers aanwezig zijn geweest.

Crimineel geld van Chinese herkomst

Justitie in Spanje is de afgelopen jaren meerdere malen in actie gekomen tegen grootschalige netwerken van zwart en crimineel geld van Chinese herkomst. De huidige inval is volgens de politie een uitvloeisel van het onderzoek in de operatie 'Snake' die vorig jaar mei plaatsvond en waarbij dertig mensen werden gearresteerd. Daaronder bevond zich ook omgekocht Spaans douanepersoneel.

De Industriële en Commerciële Bank van China is een van de vier grote banken in handen van de Chinese Staat. Met 18.000 kantoren, 2,5 miljoen bedrijfsklanten en 150 miljoen individuele rekeninghouders geldt de handelsbank als de grootste ter wereld wat betreft activa en deposito's. Het filiaal in Madrid werd in 2011 geopend en is een van de ruim honderd internationale kantoren die buiten China zijn gevestigd. Volgens de laatste gegevens van vorig jaar stond er voor 760 miljoen euro aan activa op de balans.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden