Grootbanken verliezen terrein op Nederlandse hypotheekmarkt

De banken zijn de grote verliezers op de hypotheekmarkt van 2015. Voor het eerst hebben Rabo, ING en ABN Amro minder dan 50 procent van de hypotheekmarkt in handen. Steeds meer woningbezitters financieren hun huis met geld afkomstig van pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen. Dit blijkt uit onderzoek van IG&H, hypotheekmarktonderzoekers en -consultants, dat vandaag wordt gepubliceerd.

Een bord met verkocht van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Beeld anp
Een bord met verkocht van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).Beeld anp

Vooral bij hypotheken van 200- tot 300 duizend euro verloren de 'grootbanken' terrein. Daar nemen zij nog maar 43 procent van de hypotheken voor hun rekening. Bij hypotheekbedragen boven 300 duizend euro hebben de bekende namen nog wel een meerderheidsaandeel: 60 procent van de markt. Op de totale markt kwamen zij niet verder dan 48,5 procent van alle afgesloten hypotheken. Pensioenfondsen en verzekeraars bouwden hun marktaandeel uit tot 36,3 procent. Kleinere banken hebben 7,4 procent van de markt in handen en buitenlandse hypotheekaanbieders 3,9 procent.

Profiel Munt Hypotheken

Het is de snelste groeier op de hypotheekmarkt, de firma van Jeroen Looman en zijn compagnon Jeroen Van Hessen. Hoe doen ze dat? Lees hier (+) een profiel.

Munt Hypotheken is de grote winnaar van 2015. Het jonge bedrijf sluit een jaar van sterke groei af als vijfde hypotheekverstrekker van Nederland. Het biedt als 'regiepartij' grote pensioenfondsen toegang tot de markt van de financiering van woonhuizen. Afgelopen najaar hebben zich nog twee vergelijkbare partijen aangediend. BijBouwe werkt met geld van institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen, en belooft snellere afhandeling van hypotheekverzoeken dan de banken. Via CMIS, het moederbedrijf van adviesketens Hypotheekshop en Huis & Hypotheek, gaat de Canadese financiële groep Maple woningkrediet aanbieden in Nederland. De eerste resultaten van deze twee firma's worden in het eerste kwartaal van dit jaar verwacht. IG&H verwacht dat het marktaandeel van dergelijke 'non bank lenders' ook in 2016 fors zal groeien.

Onderzoeker Michiel Elich van IG&H verklaart de sterke opkomst van de nieuwkomers uit hun concurrerende tarieven en innovatieve klantbenadering. Zonder zich te afficheren als prijsstunter dwingen zij de banken tot een behoedzamer rentebeleid. De gevestigde banken opereren terughoudend. Zij mogen met hun leningen minder risico nemen dan voor de crisis. Ook moeten zij meer reserves aanhouden.

Nieuwkomers

Tot echte vernieuwing in de markt leidt de verse concurrentie niet, zegt Elich. Ook Munt Hypotheken richt zich vooral op bulkhypotheken als die van starters op de woningmarkt en veilige leningen met de Nationale Hypotheekgarantie (NHG). Maatwerk voor bijvoorbeeld zzp'ers of flexwerkers bieden zij niet. In die 'randen van de markt' zal de vernieuwing, denkt Elich, juist komen van de gevestigde partijen. Daar hebben zij geen last van de nieuwkomers. Zo ontstaat mogelijk een indirect vernieuwingsproces.

Ook dit jaar zullen zich weer nieuwkomers aandienen, voorspelt Elich. Namen wil hij niet noemen, maar hij doelt op 'Nederlandse partijen'. Wat hem betreft is er ook ruimte voor extra aanbieders. De markt is toegankelijk voor kredietaanbieders doordat tweederde van de leningen via een intermediair als De Hypotheker wordt afgesloten. Ook heeft het herstel van de hypotheekmarkt in 2015 krachtig doorgezet, blijkt uit het IG&H-onderzoek. Met een groei van 28 procent ten opzichte van 2014 is de hypotheekomzet het afgelopen jaar uitgekomen op 62 miljard euro - het beste resultaat sinds 2010.

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

null Beeld
Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden