Grootaandeelhouder Ten Cate verwerpt verhoogd overnamebod

Kempen Oranje Participaties, een van de grootste aandeelhouders van Ten Cate, gaat niet akkoord met het verhoogde bod op de vezelproducent. Daardoor ontstaat de rare situatie dat als Gilde Buy Out het Almelose bedrijf wel kan overnemen, maar niet van de beurs kan halen.

Eric van den Outenaar
Een werknemer in de fabriek van Ten Cate. Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Een werknemer in de fabriek van Ten Cate.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

'De verhoging van het bod komt overeen met de verlaging van de netto schuld gedurende de biedingsperiode, ofwel, Gilde betaalt niet meer voor de onderneming. Ook de betere winstontwikkeling en vooruitzichten worden niet meegenomen. We vinden het bod daarom geen recht doen aan de waarde van de onderneming', zegt Joop Witteveen, fondsmanager van Kempen Oranje Participaties. Kempen vindt een bod tussen de 27,50 euro en de 36 euro meer recht doen. Als er geen hoger bod komt blijft de aandeelhouder zitten 'als lange termijnaandeelhouder.'

Dinsdag verhoogde Gilde het overnamebod van 24,60 naar 26 euro, nadat de jaarcijfers veel beter dan verwacht waren. De onderneming kwam vervroegd met de cijfers onder druk van beleggers.

Protest

Al sinds juli vorig jaar probeert investeringsmaatschappij Gilde het bedrijf van de beurs te halen. Dat leidde tot protest van aandeelhouders. Die vinden dat bestuursvoorzitter Loek de Vries 'zijn' bedrijf te makkelijk weggeeft. Doordat het weer goed gaat bij Ten Cate met de verkopen van kunstgras en vezels voor kogelwerende vesten zou de prijs van Gilde veel te laag zijn.

In december ging minder dan tweederde van de aandeelhouders in op het overnamebod van Gilde. Die verlengde het bod tot donderdag deze week zonder te verhogen. Dinsdag volgde er plots een verhoging. Tevens is de aanbiedingstermijn verschoven naar de aandelen naar volgende week donderdag. Het Zwitserse hedgefonds PSquared Asset Management gaat wel akkoord met het verhoogde bod, meldde het FD.

Hierdoor kan de patstelling verder toenemen. De kans is groot dat door de Zwitsers en mogelijk andere 'zwichtende' aandeelhouders Gilde genoeg aandeelhouders aan zijn zijde heeft om Ten Cate over te nemen (meer dan 67 procent). Omdat Kempen meer dan 5 procent van de aandelen heeft kan Gilde het bedrijf nog niet van de beurs halen. Er kan een slepend beursgevecht ontstaan waarbij Gilde de overgebleven aandeelhouders via juridische procedures probeert uit te roken.

CEO Loek de Vries tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers in juli 2015 van de beursgenoteerde fabrikant van onder meer technisch textiel en kunstgras TenCate. Beeld anp
CEO Loek de Vries tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers in juli 2015 van de beursgenoteerde fabrikant van onder meer technisch textiel en kunstgras TenCate.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden