Reportage

Grootaandeelhouder daagt Delta Lloyd voor de rechter

De rechter verwierp zijn eis tot uitstel van een stemming over de claimemissie bij Delta Lloyd, maar hedgefonds Highfields liet bij de Amsterdamse Ondernemingskamer wel zijn tanden zien.

Beeld anp

'Dit is hedgefondsgedrag van het ergste soort.' Zegt de advocaat van Delta Lloyd.

'De waarde van het aandeel daalde nog sneller dan onze achting voor het bestuur.' Zegt grootaandeelhouder Highfields over het Nederlandse verzekeringsbedrijf.

In de Ondernemingskamer van het Amsterdamse gerechtshof worden maandag weinig beleefdheden uitgewisseld tussen Delta Lloyd en zijn grootste aandeelhouders, durfkapitalist Highfields uit Boston. Alleen de bestuursvoorzitter van Delta Lloyd, Hans van der Noordaa, kreeg in een van papier voorgelezen verklaring over zijn lippen dat 'wij het betreuren dat we nu in de rechtszaal staan tegenover onze grootste aandeelhouders.'

Inzet is de stemming over de uitgifte van 650 miljoen euro aan extra aandelen in het bedrijf op de aandeelhoudersvergadering van woensdag. Volgens Highfields zijn de aandeelhouders onvoldoende geïnformeerd over de uitgifte. De stemming moet daarom op zijn minst worden uitgesteld. Bij rechterlijke voorziening dus.

Extra kapitaal werven

Delta Lloyd maakte eind november bekend extra kapitaal te willen werven om te voldoen aan nieuwe Europese regels voor verzekeringsbedrijven (Solvency II). Verzekeraars moeten steviger kapitaalbuffers aanhouden. Delta Lloyd heeft al een stevige buffer, maar wil die ophogen tot een ruime 175 procent van het wettelijk minimum.

Het bedrijf verkoopt daarom al wat investeringen, zoals zijn belang in Van Lanschot Bankiers. Het wil ook nog extra geld ophalen bij de zittende aandeelhouders. Eerst werd gesproken over 1 miljard euro, maar dat werd onlangs teruggebracht tot 650 miljoen. De huidige aandeelhouders krijgen daarbij het eerste recht om nieuwe aandelen aan te schaffen. Een giftig voorrecht, want met de introductie van nieuwe aandelen wordt hun aandelenportefeuille minder waard.

Een gruwel voor Highfields, dat bijna 10 procent van Delta Lloyd bezit. De eigendomspapieren schonken de firma uit Boston tot nu toe al weinig genoegen. Minder dan twee jaar geleden deed een aandeel nog meer dan 20 euro, gisteren was dat bij het sluiten van de Amsterdamse beurs nog maar 5,58 euro, waarmee Delta Lloyd zonder overheidssteun, nog 'maar' 1,3 miljard euro waard is.

'Paardenmiddel'

Advocate Gerjanne te Winkel van Highfields noemt de beoogde aandelenemissie 'een paardenmiddel met zeer ingrijpende gevolgen voor de aandeelhouders.' De leiding van Delta Lloyd, verwijt zij 'een volslagen gebrek' aan kennis van de financiële markten.

Highfields zelf is met een zware delegatie naar Nederland gekomen. Algemeen directeur Joseph Mazzella is er, net als partner Craig Peskin. De laatste voert even het woord in de rechtszaal. Volgens hem heeft Delta Lloyd nu 'minder schulden dan toen ze door de financiële crisis zeilden'. Dat zij de laatste maanden toch aandelen bijkochten, lag volgens hem niet aan de leiding van Delta Lloyd en hun 'poor management communication', maar aan de intrinsieke waarde van het bedrijf.

Peskin krijgt in de rechtszaal steun van Fubon, met 8 procent de op een na grootste aandeelhouder. Deze verzekeraar en investeerder uit Taiwan sloot zich aan bij de eis van Highfields. Fubons senior adviseur Bernard Joei noemde de communicatie met Delta Lloyd over de aandelenemissie gisteren 'een zeer frustrerende exercitie. De regels worden steeds veranderd en de onderbouwing wordt steeds veranderd.' Volgens zijn advocaat heeft Delta Lloyd door vele bestuurswisselingen 'haar autonomie verloren' en lijkt het bedrijf de aanwijzingen van toezichthouder De Nederlandsche Bank 'klakkeloos op te volgen'.

Joseph Mazzella, baas van het Amerikaanse investeringsfonds Highfiels Capital, in het gerechtsgebouw in Amsterdam. Beeld Guus Dubbelman

'Desastreuze gevolgen'

Delta Lloyd wil niets weten van uitstel van de stemming. Advocaat Arnold Croiset van Uchelen waarschuwde de drie rechters van de Ondernemingskamer. Verbieden van de stemming zou 'desastreuze gevolgen' kunnen hebben voor Delta Lloyd. Het zal de onzekerheid op de aandelenmarkt over de verzekeraar voeden. Ook leidt het mogelijk tot een lagere beoordeling door rating agencies als S&P en Moody's. De rechter heeft hier geen rol, betoogt hij: 'De aandeelhoudersdemocratie moet zijn kans krijgen.'

Bestuursvoorzitter Van der Noordaa van Delta Lloyd voegt zich aan het einde van de zitting bij hem met een verklaring. Over de aandelenuitgifte was 'niet lichtvaardig' besloten en de communicatie met de aandeelhouders was 'uitvoerig' geweest, maar binnen de grenzen van wat mogelijk is binnen een beursgenoteerde onderneming.

De Ondernemingskamer wees gisteravond om 19 uur na enkele uren beraadslaging de eis van Highfields af. Het nieuws over de emissie was tijdig bekendgemaakt. 'Niet gezegd kan worden' dat de bijgevoegde informatie voor aandeelhouders onvoldoende was om te kunnen bepalen of voor of tegen de voorgestelde aandelenuitgifte zal worden gestemd.

De advocaat van Highfields stelde na afloop 'teleurgesteld' te zijn. De raadsman van Delta Lloyd zinspeelde eerder op een ander doel van de rechtsgang. Verbieden van de stemming zou uitzonderlijk zijn, maar de zaak kan andere aandeelhouders wellicht verleiden tot een tegenstem, aanstaande woensdag.

Delta Lloydtopman Hans van der Noordaa (rode das) overlegt met zijn advocaten. Beeld Guus Dubbelman
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden