Grootaandeelhouder Bols houdt ook na beursgang grote invloed

Ook na de beursgang van het Amsterdamse likeuren- en jenevermerk Lucas Bols op 4 februari behoudt de huidige grootaandeelhouder AAC Capital een flinke vinger in de pap. Het private equitybedrijf heeft speciale rechten bedongen.

CEO Huub van Doorne (rechts) en meester distillateur Piet van Leijenhorst tijdens de opening van de Lucas Bols Distilleerderij. In 2014 keerde de productie na veertig jaar terug naar de Amsterdamse binnenstad.Beeld anp

Dat blijkt uit het woensdag gepresenteerde prospectus om los van de institutionele beleggers ook de zogeheten retailbeleggers warm te maken voor stukken Lucas Bols.

Het prospectus: 'De grootaandeelhouders zijn in een positie om substantiële invloed uit te oefenen.'

Het voormalige investeringsfonds van ABN Amro is sinds 2005 de eigenaar en krijgt via een overeenkomst het recht om een van de nu vier leden tellende raad van commissarissen (rvc) te nomineren. Een van de partners van de investeringsclub, Marc Staal, heeft al zitting in de rvc.

'Spion'

Volgens kenners is het benoemingsrecht een slimme tactiek van de private-equitypartij om ook na de gang naar de publieke kapitaalmarkt op de eerste rij te zitten. De rvc speelt als toezichthouder een belangrijke rol bij de benoeming en het ontslag van de leden van de raad van bestuur. Hoewel een commissaris de belangen hoort te dienen van de hele onderneming kan hij in de praktijk als een 'spion' fungeren. AAC is zo in staat snel op de hoogte te zijn van wat er speelt in de onderneming.

Dankzij zijn voorkeursaandelen casht de investeerder zo'n 68 miljoen euro. Ook behoudt de club 16,8 procent van de aandelen en kan het een de facto vetorecht uitoefenen bij aandeelhoudersvergaderingen.

Bovendien zou AAC via een omweg zijn stempel kunnen drukken op de besluitvorming, omdat een van de commissarissen, Bert Meerstadt, tevens bestuursvoorzitter is van Baarsma Wine Group. In dat bedrijf is AAC de meerderheidsaandeelhouder.

Bestuursvoorzitter Huub van Doorne en zijn vrouw en creatief directeur Sandy van Doorne verdienen eveneens aan de beursgang, mogelijk een bedrag van bijna 4 miljoen euro. Ook behouden ze via een aanzienlijk aandelenbelang invloed op besluiten.

Een aandeel zal tussen de 13,50 en 18 euro kosten. Zo'n 10 procent van de kleine miljoen aandelen is gereserveerd voor particulieren. Met de beursgang wil het bedrijf in totaal 125 miljoen euro ophalen en mede de schuldenlast verlichten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden