Groot tekort Amnesty, 1 op 3 werknemers verliest baan

Bij Amnesty International Nederland verliest bijna een derde van de medewerkers zijn baan. De mensenrechtenorganisatie kampt met minder inkomsten door een dalend aantal leden en giften uit erfenissen. Dat maakt Amnesty later vanmiddag bekend.

Om kosten te besparen zal Amnesty Nederland prioriteit geven aan een beperkt aantal onderwerpen waar het sterk in is. Beeld anp

Het is voor het eerst sinds haar oprichting in 1968 dat Amnesty International Nederland haar ledental en inkomsten ziet afnemen en moet bezuinigen. De organisatie is geheel afhankelijk van lidmaatschapsgelden en giften.

De inkomsten zijn dit jaar gedaald met 10 procent. Amnesty komt 2,65 miljoen euro te kort op een begroting van 25 miljoen. Dat komt door het verlies van 16 duizend leden sinds begin dit jaar, een miljoen minder giften uit nalatenschappen en een half miljoen minder bijdragen van fondsen die het werk van Amnesty International steunen.

Behalve het verlies van 33 voltijds werkplekken op een totaal van 103, houdt het ledenbulletin AmnestyNu op te verschijnen. Maandblad Wordt Vervolgd blijft wel bestaan. Afgelopen maanden zijn al elf voltijds banen geschrapt en volgend jaar volgen er nog 22.

Economische recessie
De mensenrechtenorganisatie telt in Nederland nog 265 duizend leden, en is daarmee een van de grootste afdelingen wereldwijd. Zij betalen gemiddeld 50 euro per jaar. Directeur Eduard Nazarski verklaart het dalende ledental uit de economische recessie. 'Met veel leden die opzeggen zoeken wij contact. Als reden voor hun opzegging horen we vooral het argument dat er moet worden bezuinigd.' Ook is het moeilijker jongeren te binden aan de organisatie. Het ledenbestand vergrijst, de gemiddelde leeftijd is nu 52 jaar. 'We zullen jongeren op andere manieren moeten betrekken bij mensenrechten, meer op issues dan op algemene steun aan onze organisatie.'

Directeur Eduard Nazarski. Beeld anp
 
We zullen jongeren op andere manieren moeten betrekken bij mensenrechten, meer op issues dan op algemene steun aan onze organisatie
Directeur Eduard Nazarski

Bij de campagne 'Ik schaam me diep' van Amnesty tegen vreemdelingendetentie in Nederland, sloten zich eerder dit jaar 28 duizend mensen aan die daarvoor nog nooit betrokken waren geweest bij Amnesty. De belangstelling voor mensenrechten is dus niet tanende, concludeert Nazarski ook uit de steun voor acties tegen discriminatie van homo's en het oppakken van mensenrechtenactivisten in Rusland, schendingen van mensenrechten in Egypte en de aandacht voor het Amnesty-rapport over discriminatie van minderheden door de politie in Nederland.

Amnesty ondervindt met het aankaarten van mensenrechtenschendingen concurrentie van Human Rights Watch. Deze Amerikaanse, ook internationaal opererende organisatie haalt ook vaak de publiciteit met haar onderzoeksrapporten over actuele kwesties. Zij heeft geen leden en financiert haar onderzoeken uit fondswerving. Eduard Nazarski ziet geen verband tussen het aan de weg timmeren van Human Rights Watch en het teruglopende aantal leden bij Amnesty.

Om kosten te besparen zal Amnesty Nederland prioriteit geven aan een beperkt aantal onderwerpen waar het sterk in is, zegt de directeur. 'Zoals politie en mensenrechtenschendingen in Rusland, naast deelname aan internationale Amnesty-campagnes. Daar zullen we onze organisatie op aanpassen.'

Amnesty International voert actie voor Syrie bij de Russische ambassade in Den Haag. Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden