Groot-Brittannië wil 80.000 pagina's 'overbodige' milieuregels schrappen

Het Britse parlement is van plan om 80.000 pagina's aan 'overbodige' milieuregels te schrappen of te hervormen, waardoor bedrijven meer dan een miljard euro zouden besparen. Premier David Cameron van Groot-Brittannië bracht de regels in kaart en ging vandaag in gesprek met de Federation of Small Businesses (FSB) om te bespreken hoe de regels het beste hervormd  kunnen worden. Doel: de werkgelegenheid bevorderen en voorkomen dat kleine bedrijven onnodige kosten maken.

Marcel van der Meulen
Britse premier David Cameron, tijdens het bezoek aan de FSB in Londen. Beeld reuters
Britse premier David Cameron, tijdens het bezoek aan de FSB in Londen.Beeld reuters

Met 'overbodige' regels bedoelt Cameron onder andere regels rond landschapsbescherming, het dumpen van afval door bedrijven de bescherming van natuurgebieden. In sommige daarvan moet makkelijker gebouwd kunnen worden, vindt Cameron. Ook zal, volgens The Guardian, niet meer voorgeschreven worden wat de afmetingen van ramen moeten zijn en hoeven bouwbedrijven zich niet meer druk te maken over duurzame energie. Dit moet huizenbouwers ongeveer 600 euro per huis besparen.

De premier gaf vandaag bij het bezoek aan de FSB nog een aantal voorbeelden: 'Een verkoper van ovenreiniger moet een gifvergunning hebben en een oppasser moet een voedselvergunning hebben als het een kind voert, ik denk dat dit overbodige regels zijn die wel weg kunnen', zei Cameron.

Het Britse parlement heeft al 800 milieuregels geschrapt en voerde recentelijk een nieuwe wet in waarbij er voor elke ingevoerde regel twee andere geschrapt moeten worden. Cameron hoopt vooral kleine bedrijven te kunnen ontzien in de war van regels. Volgens de premier zal dit het eerste parlement zijn dat meer regels schrapt dan het invoert.

Cameron wilde ooit de groenste premier aller tijden te worden, maar lijkt met het besluit om regels te schrappen en hervormen in voordeel van bedrijven, deze ambitie overboord te gooien. 'Groen ligt niet goed bij de kiezers, is gebleken', zegt Volkskrant-correspondent Patrick van IJzendoorn in Londen.

Europees Niveau
Het nu aangekondigde schrappen of hervormen van regelgeving zat er al een tijd aan te komen. De Britse premier kondigde vorig jaar aan overbodige regels te willen aanpakken zodat kleine bedrijven ontzien zouden worden. Ook probeert de premier de regels op Europees niveau aan te pakken.

Het is de bedoeling dat er in april 80 duizend pagina's aan regels in de prullenbak verdwijnen, waardoor bedrijven op een goedkopere manier aan de milieu-eisen kunnen voldoen.

Schade
Volgens The Guardian is er met het schrappen door Cameron niet direct sprake van schade aan het milieu, omdat veel regels achterhaald zijn en elkaar overlappen.

De FSB is tevreden met het aanpakken van de milieureglementen, maar stelt dat de grote bedrijven in het land ook een handje moeten meehelpen om het midden- en kleinbedrijf te stimuleren. 'De grote bedrijven zouden bijvoorbeeld de kleine leveranciers op tijd moeten betalen', aldus de beleidsvoorzitter van de FSB, Mike Cherry.

Premier David Cameron praat tijdens de Europese top met bondskanselier Angela Merkel Beeld anp
Premier David Cameron praat tijdens de Europese top met bondskanselier Angela MerkelBeeld anp

undefined

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden