Groot-Brittannië staakt verzet tegen Europees bonusplafond

De Britse minister van Financiën George Osborne heeft zijn strijd tegen het Europese bonusplafond voor bankiers vanavond gestaakt. Eerder op de dag had de advocaat-generaal Niilo Jääskinen van het Europese Hof het bonusplafond legaal verklaard in een advies aan het hof. Osborne wil niet nog meer belastinggeld spenderen aan een kansloze strijd. Hij zoekt liever naar andere manieren bankiers op een verantwoorde wijze te belonen.

Patrick van IJzendoorn
De City in Londen wil niets weten van bonusregels. Beeld getty
De City in Londen wil niets weten van bonusregels.Beeld getty

Het advies van de Finse jurist Jääskinen viel toevallig samen met de verkiezing van Mark Reckless, een voormalig werknemer van UBS Warburg, tot het tweede Kamerlid van de UKIP, de partij die het Verenigd Koninkrijk uit de EU wil halen.

Het plafond behelst dat de bonussen bij in Europa gevestigde banken niet hoger zijn dan 100 procent van het vaste salaris, of 200 procent als de aandeelhouders daarmee akkoord gaan. Vooral de Britten hebben hier moeite mee, aangezien de bonussen in de City hoog zijn. In 2012 kregen de best betaalde bankiers in de City een bonus die gemiddeld 370 procent bedroeg van hun vaste beloning. Om die reden was Osborne in beroep gegaan.

Minder stabiel

De Britten vrezen dat Londen haar positie als financiële hoofdstad van de wereld zou verliezen. Bovendien zou het de maatregelen frustreren die ze zelf reeds hebben genomen. De Britse overheid heeft enkele jaren geleden bepaald dat bonussen, indien nodig, met terugwerkende kracht kunnen worden teruggevorderd. Daarnaast zijn er uitgestelde bonussen ingevoerd, een manier om de jacht op kortetermijnwinsten te voorkomen.

Als handreiking aan de bankiers had Jääskinen verklaard dat er geen sprake is van een plafond op de totale 'loonmassa', om de simpele reden dat het basisloon gewoon mag stijgen. Naar inschatting van de euroscepticus Osborne en de gouverneur van de Centrale Bank maken hoge salarissen het financiële stelsel mogelijk minder stabiel. Het verhogen van de salarissen is niet de enige manier gebleken waarop de City het bonusplafond ontwijkt.

Maandelijkse toelagen

In het kader van een campagne van 'bancaire ongehoorzaamheid' zijn zo'n veertig banken, niet alleen in Londen maar ook in andere financiële hoofdsteden, overgegaan tot het verstrekken van maandelijkse toelagen voor hun topwerknemers. Dat kan gaan om geld of aandelen en is afhankelijk van de functie. Eerder dit najaar werd bekend dat liefst zeshonderd bankiers van Citigroup op deze manier worden gecompenseerd voor een lagere bonus.

Inmiddels heeft de Europese toezichthouder voor het bankwezen de banken dringend verzocht hiermee op te houden. Mocht de waakhond overgaan tot het nemen van strafmaatregelen, dan komt de bankiersvlucht in zicht waar al jaren mee wordt gedreigd. Gisteren zei een woordvoerder van de City Corporation of London nog maar eens dat de Europese banken door het omstreden bonusplafond zwakker worden in de wereldwijde talentenjacht.

UKIP-leider Nigel Farage, een voormalige City-handelaar, vergeleek de strijd om talentvolle bankiers met die om topvoetballers. 'Als je deze wet toepast op de Premier League, dan kun je niet verwachten dat Groot-Brittannië een van de toonaangevende voetballanden blijft.' Ook de Londense burgemeester Boris Johnson zei een exodus te vrezen, maar vooralsnog hebben New York, Singapore en Hongkong nog weinig Britse bonusvluchtelingen opgenomen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden