Groot-Brittannië geeft signaal af: Nederlandse vissers niet langer welkom in Britse kustwateren

De Britse regering wil een einde maken aan de internationale overeenkomst die onder meer Nederlandse vissers het recht geeft in de Britse kustwateren te vissen. Dat heeft de Britse minister voor milieu, Michael Gove, gezegd tegen de BBC. Maandag worden de eerste stappen gezet om de overeenkomst te beëindigen.

Vissers hangen hun netten uit in de Noordzee.Beeld anp

Het Verdrag van Londen stamt uit 1964. Met die overeenkomst kregen Nederland, Frankrijk, Duitsland, Ierland en België het recht om in de Britse 12 mijlszone te vissen. Omgekeerd mochten de Britten sindsdien ook in de 12 mijlszone van die vijf landen vissen. Het verdrag heeft een opzegtermijn van twee jaar. De overeenkomst staat naast het Europese visserijbeleid, dat alleen betrekking heeft op het zeegebied tussen 12 en 200 mijl uit de kust.

Johan Nooitgedagt, voorzitter van de Nederlandse Vissersbond, is verrast door de maatregel. 'We weten natuurlijk dat de Britten de eigen viswateren weer terug willen hebben bij de Brexit, maar dat ook deze overeenkomst nu al wordt opgezegd, dat had ik niet verwacht.'

Hard spelen

De Nederlandse schepen vissen niet zo veel in de Britse 12 mijlszone, zegt Nooitgedagt. Met het opzeggen het verdrag geeft de Britse regering een signaal af. Kennelijk wil ze het hard spelen waar het de visserijrechten betreft. Nooitgedagt: 'Er wordt hier een teen afgehakt, maar je ziet dat ze van plan zijn het hele been af te hakken.' De Schotse visserijvoorman Bertie Armstrong interpreteert de stap op dezelfde manier, maar is er juist erg blij mee: 'Dit geeft een beeld van de intenties', zei hij tegen de Financial Times.

De opzegging van de 12 mijlszone kan de voorbode zijn van het terugclaimen van de complete Britse territoriale wateren. Dat is ruwweg de helft van de Noordzee, en de helft van het zeegebied tussen het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Dat zou een enorme klap zijn voor de Nederlandse vissers. De visrijkste delen van de Noordzee liggen in de Britse helft. Nooitgedagt: 'Sluiting van die wateren zou desastreus zijn voor ons. Daar halen we 60 tot 70 procent van de vis vandaan.'

Brexit

Minister Gove noemde het besluit 'een historische stap op weg naar een nieuwe binnenlandse visserijpolitiek zodra we de Europese Unie verlaten'. Zijn stap dient er ongetwijfeld ook toe dat de kritiek op de Brexit in eigen land wordt getemperd. Dat lukte meteen al. De Schotse regering, die tegen de Brexit is, liet meteen weten dat de stap van Gove de juiste was.

Een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken zegt dat de opzegging wel was verwacht. Zij ziet er zelfs een positief punt aan. 'De Britten hebben ons nu gezegd dat ze bereid zijn om bij de onderhandelingen over de Brexit te praten over toegang van de Nederlandse vissers tot de Britse 200 mijlszone.'

Volgens het Britse ministerie van Milieu haalden de continentale vissers in 2015 naar schatting tienduizend ton op uit de Britse 12 mijlszone, met een waarde van 17 miljoen pond (19 miljoen euro). De hele Britse visserij haalde dat jaar 708 duizend ton vis op, met een waarde van 775 miljoen pond (880 miljoen euro).

De Nederlandse vissers worden matig getroffen door de maatregel, de Fransen en Ieren waarschijnlijk veel zwaarder. De Britse vissers zullen na het aflopen van het verdrag ook niet meer in de 12 mijlszone van de andere landen mogen komen, maar daar kwamen ze toch al nauwelijks.

De Britse stap is niet alleen een bedreiging voor de continentale vissers, maar kan dat ook zijn voor de visstand. Het heeft de Europese Unie en zijn voorzaten tientallen jaren gekost voordat ze de chronische overbevissing in de Noordzee onder controle kregen. De Britten zeggen nu dat ze een veel wijzer beleid kunnen gaan voeren, waardoor de visstanden flink zullen stijgen. Hoe dat zou moeten, is niet bekendgemaakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden