Groningse fietsenmaker ging te vroeg dicht op koopavond: 26 duizend euro boete

Twee Groningse fietsenmakers moeten 26 duizend euro boete betalen omdat ze zich niet aan de openingstijden van hun winkelcentrum houden. Zo sluiten de twee hun fietsenzaak op koopavonden om 20.00 uur, terwijl de Vereniging van Eigenaren (VvE) van winkelcentrum Paddepoel eist dat ze tot 21.00 uur openblijven.

Fietsenmaker Peter Oest op de voorgrond, achter hem collega Martin Haykens.Beeld Harry Cock / de Volkskrant

De VvE legde de fietsenmakers een boete op, die ze weigerden te betalen. Het kwam tot een rechtszaak, die woensdag in het voordeel eindigde van de VvE. De twee winkeliers gaan in hoger beroep.

Fietsenmakers Peter Oest en Martin Haijkens liggen al langer overhoop met de VvE over de verplichte openingstijden. Ze weigeren hun winkel, Paddepoel Fietsen, bijvoorbeeld op zondag te openen, terwijl de VvE-regels voorschrijven dat ze elke laatste zondag van de maand geopend moeten zijn. Ook sluiten ze op zaterdagen om 17.00 in plaats van 18.00 uur. 'We werken al 53 uur per week, dat vinden we genoeg', verklaren Oest en Haijkens, die verder geen personeelsleden hebben. Uit onvrede over de verplichte openingstijden zegden zij eind april 2016 hun VvE-lidmaatschap op. De VvE eiste echter dat ze tot het eind van het boekjaar erna, oftewel 1 januari 2018, contributie zouden betalen. Ook moesten ze tot die datum meebetalen aan het opknappen van het winkelcentrum.

De rechter gaf de VvE woensdag gelijk. In de statuten van de VvE staat nu eenmaal dat winkeliers niet met onmiddellijke ingang hun lidmaatschap kunnen opzeggen, aldus de rechter. Behalve achterstallige contributie van ruim 17 duizend euro veroordeelde de rechtbank de fietsenmakers ook tot een boete van 6.000 euro, plus een kleine 3.000 euro aan proceskosten. De 6.000 euro boete kregen de fietsenmakers omdat ze hun winkel op koopavonden een uur te kort openhouden.

'We betalen geen dubbeltje', reageert Oest. Hij put hoop uit een eerdere rechtszaak van een Primera-winkelier uit hetzelfde winkelcentrum, die van de VvE een boete van ruim 10 duizend euro kreeg omdat hij weigerde op zondag open te gaan. Het gerechtshof veegde de boete in november van tafel. Maar ook als Oest en Haijkens in hoger beroep en eventueel cassatie verliezen, houden ze de hand op de knip. 'Dan sluiten we de winkel', zegt Oest. De 26 duizend euro boete bedraagt meer dan de helft van hun jaarwinst in 2016.

Bestuurder Paul Beeres van de VvE wil alleen zeggen dat 'het VvE-bestuur zich op de uitspraak beraadt'.

Verplichte koopzondagen op straffe van boetes leiden tot tweespalt in het Groningse winkelcentrum Paddepoel. 'Dit is onze zaak,' zeggen fietsenmakers Martin Haijkens en Peter Oest. 'Wij willen geen ontheffing. Wij willen zelf bepalen wanneer wij open zijn.' (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden