Groningers voelen zich beetje bestolen van gas

Veel Groningers vinden dat de ‘jubilerende’ gasbel hun bar weinig goeds heeft gebracht (met infographic).

Dolblij was Atie Edzes uit Sappemeer, vijftig jaar geleden. Op haar land werden de eerste gasboringen verricht, nadat vijf kilometer verderop het tot op dat moment grootste gasveld in de geschiedenis was ontdekt. ‘Op ons land zou eerst een industrieterrein komen. Maar waar de NAM boorde, mocht geen industrie komen. Wij hebben de gasmensen met open armen ontvangen’, vertelt de 86-jarige dame.

De festiviteiten rond het vijftigjarig jubileum beginnen vandaag met de onthulling van een reusachtig gasmolecuul door de koningin. Maar behalve gas zit er ook veel oud zeer in de Groninger bodem. Terwijl heel Nederland van het gas profiteert, krijgt de regio er naar zijn gevoel niets voor terug.

Uitzonderingen
De familie Edzes kreeg compensatie: 2,5 keer wat de boerderij normaal gesproken zou hebben opgebracht. ‘Heel plezierig, want we hoefden er niets voor te doen.’ Maar ze geeft toe dat zij en haar man uitzonderingen waren. De regio heeft volgens haar verder weinig baat gehad bij de gaswinning.

Slochteren viert drie maanden feest. Er komt een kunstwerk, theater, vuurwerk, exposities en culturele evenementen. Allemaal gratis, om de bevolking erbij te betrekken en ‘het idee weg te nemen dat het een bobofeest is’, zegt Gert Knook van de stichting Slochteren Geeft Gas.

]]>

Want dat idee bestaat. De Partij voor het Noorden laat weten de festiviteiten te betreuren. Want: ‘De vele miljarden aardgasopbrengsten zijn door de diverse kabinetten met name in de Randstad uitgegeven. Het Noorden resteert alleen landschapsvervuilende boorinstallaties, bodemdalingen, af en toe een aardbeving en loze beloften van diverse kabinetten.’

Commissaris van de Koningin Max van den Berg nuanceert: ‘Uiteindelijk heeft Noord-Nederland miljarden gekregen om de economische achterstand weg te werken.’ Toch valt de armoede in Oost-Groningen niet te ontkennen. Van den Berg: ‘Ik begrijp wel dat de regio zich in de steek gelaten voelt. Ik zou het een mooi gebaar vinden als de regering te hulp zou schieten. Nederland heeft veel uit het gebied gehaald en mag best iets terug doen.’

Gert Knook heeft er weinig vertrouwen in. ‘Den Haag compenseert ons niet, ‘omdat het gas van iedereen is’. Maar als er hier problemen zijn, dan zijn die problemen niet van iedereen. Dan is Groningen ineens heel ver weg.’ Al met een fractie van de gasopbrengst zou het gebied een heel eind komen, denkt Knook.

Het gas is bij vlagen het gesprek van de dag – nu, vanwege het jubileum, of als de aarde weer eens schokt. Maar destijds had niemand het erover, herinnert mevrouw Edzes zich. ‘We zagen wel dat hier zakken vol geld werden opgehaald en dat er weinig terugkwam. Verder hadden we het vooral over het weer. Wij zijn Groningers. We zien wel hoe het komt.’

De zestig meter hoge fakkeltoren die jaren beeldbepalend was voor de gaswinningslocatie in het Groningse Slochteren, ging vorig jaar tegen de vlakte. (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden