Grofgebekt voor alle leeftijden

Wario mag dan een proleet zijn, het is er wel eentje uit de stal van Nintendo. Als Wario slaat, plet, werpt, stompt of kont schopt (letterlijk) gebeurt dat met een knipoog...

door Peter van Ammelrooy

Ter geruststelling: Wario mag dan een proleet zijn, het is er wel eentje uit de stal van Nintendo. Het klopt dat de spellenmaker al een tijdje knokt tegen zijn kindercrêche-imago. De Japanners gaan in hun jacht op de oudere gamer echter niet zo ver dat opvoeders moeten vrezen voor het welzijn van hun kroost (de griezelgame Resident Evil is hierop een bloedige uitzondering). Als Wario slaat, plet, werpt, stompt of kont schopt (letterlijk) gebeurt dat met een knipoog.

Wario World is gebaseerd op een vertrouwd concept. Wario is aan het begin van de game net iets te inhalig geweest en ziet de schatten die hij in zijn kasteel had opgeslagen, door een boosaardige diamant over de hele wereld verstrooid worden. In dertien oplopende levels moet hij de buit op acht lokaties weer bij elkaar sprokkelen.

Aan de vormgeving is goed af te zien dat Wario’s wereld tot voor kort beperkt was tot de GameBoy, de draagbare spelcomputer van Nintendo. (De driftkikker debuteerde in 1992 in Super Mario Land 2: The Six Golden Coins, als de tegenpool van Nintendo’s langlopende braverik Super Mario.) Wario kan zich vooral van links naar rechts en vice versa bewegen: achterwaarts en voorwaarts stuit de geldgraaier al snel op een onzichtbare muur.

De platte ruimte is niet de enige beperking. Er zit weinig variatie in de vijanden die het pad van Wario kruisen en nog minder variatie in de wijzen waarop hij ze uit de weg ruimt –begeleid met de woorden ‘Have a rotten day’. Wario kan de route door het spel maar op een manier afleggen. Dat is frustrerend voor de minder ervaren speler die uitgangen of puzzels over het hoofd ziet. Geoefende gamers daarentegen klagen op internet dat ze het avontuur in acht uur achter de rug hadden.

Wario’s World is zeker niet zonder humor, vaart en spanning, maar de volgende keer mag de Selbstkontrolle bij ontwikkelaar Treasure ietsje scherper.

Wario’s World, voor de GameCube, 1 speler, Engels / Nederlandse handleiding.Extra: het spel bevat tien mini-games voor de GameBoy Advance, die beschikbaar komen als de speler een niveau to

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden