Groentegroothandelaar boert goed, en man van staal gearresteerd

Steven Martina (40)

De verliezer

Erik Staal (66) zit nu toch in de cel. Jarenlang ergerde Nederland zich groen en geel aan het feit dat Staal, de bestuurder die de megacorporatie Vestia de afgrond in duwde, vrolijk zijn rijkeluisleven voortzette in vier verschillende optrekjes: een riante woning in Krimpen aan de Lek, een luxueuze strandvilla in Bonaire en huizen in België en Zuid-Afrika.

Maar zelfs voor de man van staal is het tij nu gekeerd. Maandag werd hij opgepakt, donderdag besloot de rechtbank het voorarrest te verlengen. Justitie verdenkt Staal van verduistering, valsheid in geschrifte en witwassen. Hij zou het geld hebben ontvreemd bij de stichting Housing Association South Africa, waarvan hij sinds 2000 namens Vestia nog de enig overgebleven bestuurder is. In de stichting zitten miljoenen die woningcorporatie Vestia had bestemd voor hulp aan woningbouwprojecten in Zuid-Afrika. Vestia ging daar niet aan ten onder; het ging ten onder aan wanbeleid, omdat onder Staals leiding zwaar met derivaten werd gegokt op een rentestijging, terwijl de rente uiteindelijk ging dalen. Maar Staal kon in die kwestie niet voor fraude of een ander crimineel feit worden aangeklaagd. Nu is er wel een stok om de voormalig bestuurder mee te slaan. De man die door de media ooit op een voetstuk werd gezet is niet alleen vernederd, maar nu ook verdacht.

Beeld ANP

De verliezer

Erik Staal
Vestia
Na lang zoeken vindt justitie eindelijk de stok om mee te slaan

De winnaar

Hij kwam, hij zag en hij overwon. Steven Martina (40) heeft goed gescoord in zijn eerste jaar als topman van de internationaal opererende groothandel in groente en fruit The Greenery. In 2016 verdubbelde de winst van 4,1 naar 9 miljoen euro.

Martina kwam nadat The Greenery in een diepe crisis was geraakt door fikse onenigheid tussen de telers en handelaren die deze organisatie in 1996 hadden gevormd om samen een front te vormen tegen de groeiende macht van de supermarkten. Maar in 2014 vonden telers dat The Greenery vooral aandacht had voor de klanten en minder voor de telers. Twee commissarissen en een directeur moesten aftreden. Maar de crisis werd daarmee niet bezworen. Eind 2015 moest topman Ton Wortel opstappen.

Onder Martina is het bedrijf in rustiger vaarwater gekomen. Nu staat hij voor een nieuwe uitdaging. The Greenery wil de komende jaren het aantal distributiecentra verminderen van negen naar drie. Daarnaast moet worden gewerkt aan het biologische segment, waar de vraag sneller groeit dan het aanbod. Boeren moeten sneller worden overtuigd hiervoor te kiezen. En minder renderende onderdelen moeten worden afgestoten. Ten slotte moet ook online nog een belangrijke slag worden gemaakt, net als bij de aanbieding van de 'convenience'- en 'ready to eat'-producten.

De winnaar

Steven Martina
The Greenery
Weet ondanks rumoer binnen een jaar de winst te verdubbelen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden