GroenLinks: rijken harder aanpakken
GroenLinks wil de vermogenden in Nederland veel harder aanpakken dan het paarse kabinet beoogt in het nieuwe belastingplan 2001. Blijkens een maandagavond in Den Haag gepresenteerd voorstel wil de partij genoten winsten op de beurs en op de huizenmarkt veel robuuster belasten....
De kabinetsplannen 'ondergraven het draagkrachtprincipe', zei Kees Vendrik, financieel woordvoerder van de partij. Het beginsel dat de sterkste schouders de zwaarste lasten moeten dragen, wordt zijns inziens ondergraven omdat Paars bij de vermogensbelasting slechts eéé vast tarief hanteert, ongeacht de omvang van de winsten (of verliezen) van beleggers en speculanten. Dat tarief komt neer op 1,2 procent over het vermogen met een vrijstelling van 75 duizend gulden.
GroenLinks wil echter de effectieve aanwas van het vermogen belasten, 30 procent over de eerste 50 duizend gulden en 35 procent erboven. En dit moet niet alleen gelden voor koerswinsten, maar ook voor huur, dividend en rente. Bovendien wil de partij ook de waarde van het eigen huis optellen bij het totale vermogen, waarbij alleenstaanden een vrijstelling krijgen van 280 duizend gulden en samenwonenden van 400 duizend gulden.
GroenLinks noemt deze heffing 'vermogensaanwinstbelasting' en denkt er 9,5 miljard gulden mee binnen te halen. Paars denkt dat zijn vermogensrendedementsheffing een half miljard meer oplevert dan de huidige vermogensbelasting van 0,7 procent.
GroenLinks kondigde eerder al aan de hypotheekrenteaftrek te willen vervangen door een hypotheekrentesubsidie voor lagere inkomens. 'Het lek van Vermeend', noemde Vendrik maandagavond het besluit van VVD-minister Zalm en PvdA-staatssecretaris Vermeend om de hypotheekrenteaftrek voor de hoofdwoning intact te laten.
Vermeend, aanwezig bij de presentatie, noemde de plannen van GroenLinks 'een pretpakket voor belastingadviseurs', maar hij zei wel toe ze door te laten rekenen door zijn ambtenaren. Hij gaf toe dat het kabinet bij de vermogensbelasting het principe van draagkracht 'uit praktische overwegingen' had verlaten.