Groenink weg met ruim 30 miljoen
Rijkman Groenink (58) is donderdag afgetreden als bestuursvoorzitter van ABN Amro, de bank die in oktober is overgenomen door een consortium van Royal Bank of Scotland (RBS), Santander en Fortis....
Groenink, die de bank zevenenhalf jaar leidde, krijgt de komende 22 maanden, tot zijn 60ste verjaardag, nog salaris en bonussen uitbetaald ter waarde van 4,3 miljoen euro. Eerder werd bekend dat Groeninks aandelen- en optiepakket ruim 26 miljoen euro waard is.
Het aftreden van Groenink werd enkele weken geleden aangekondigd, toen de overname definitief was geworden. Groenink zette begin dit jaar in op een overname door Barclays, maar die Britse bank bood ruim 10 miljard euro minder dan het consortium.
‘De carrière van de heer Groe-nink is voortijdig afgebroken. Daarvoor wordt hij gecompenseerd’, zei Arthur Martinez, de voorzitter van de raad van commissarissen van ABN Amro donderdag. Volgens Martinez is de 4,3 miljoen euro een volstrekt redelijk bedrag. ‘60 jaar is de minimale pensioenleeftijd bij ABN Amro. Het zou een hoger bedrag zijn geweest als we een hogere pensioenleeftijd waren overeengekomen.’
De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) heeft kritiek op de regeling. Volgens de kantonrechtersformule zou Groenink recht hebben op hooguit 3,6 miljoen euro. De VEB wijst er bovendien op dat Groenink volgend jaar waarschijnlijk ook nog zijn bonus over 2007 zal ontvangen, zijnde een dubbel jaarsalaris: 1,7 miljoen euro.
Groeninks aftreden is gisteren tijdens een bijzondere aandeelhoudersvergadering bevestigd. Die vergadering was niet openbaar. Hij is opgevolgd door Mark Fisher, een bestuurslid van RBS. Die zal leiding geven aan de opsplitsing van ABN Amro: de grote klanten gaan naar RBS, de Nederlandse activiteiten naar Fortis (net zoals de private bank en het vermogensbeheer), terwijl de Italiaanse en Braziliaanse activiteiten naar Santander gaan.
Martinez zei donderdag dat er 22 transactieteams aan het werk zijn op het hoofdkantoor. Binnen een aantal weken moet het splitsingsplan klaar zijn, wat dan wordt voorgelegd aan de toezichthouder, De Nederlandsche Bank.