Groenen: BASF ontweek via Nederland miljard aan belasting

De Duitse chemiereus BASF ontweek tussen 2010 en 2014 bijna een miljard euro aan winstbelasting dankzij onder meer Nederlandse regels. Het concern wist de belastingdruk ook te verminderen met gunstige deals in België, Malta en Zwitserland. Dat stellen de Groenen in het Europees Parlement in een rapport dat maandag in Brussel openbaar is gemaakt.

null Beeld ap
Beeld ap

Volgens Europarlementariër Bas Eickhout (Groen Links) 'speelt Nederland opnieuw een hoofdrol in het faciliteren van belastingontwijking door multinationals, door BASF een effectief belastingtarief van 0,035 procent te geven.' Eerder brachten de Groenen soortgelijke resultaten over Ikea naar buiten.

Multinationals in Europa maken op grote schaal gebruik van op zich legale, maar maatschappelijk niet meer geaccepteerde verschillen in nationale belastingregimes om zo veel mogelijk onder belasting uit te komen. Zo gebruikte BASF volgens het rapport Nederlandse holdings om belastingvrij dividend uit het buitenland te ontvangen.

Als deze inkomsten bij het hoofdkantoor in Duitsland zouden binnenkomen, zouden ze wel worden belast. Ook benutte BASF de Nederlandse innovatiebox om de belastingdruk te verminderen.

Dinsdag bespreken de EU-ministers van Financiën een nieuw voorstel voor een gemeenschappelijke grondslag voor winstbelasting in de EU. Daarmee zou 'shoppen' in verschillende landen voor de goedkoopste belastingen een stuk moeilijker worden. 'Een ambitieuze Europese aanpak om dit soort praktijken tegen te gaan is echt noodzakelijk', aldus Eickhout.

Nederland is faliekant tegen zo'n gelijke grondslag.

Recordnaheffing Apple biedt nieuwe kans voor Europese winstbelasting

De Europese Commissie waagt een nieuwe poging om de regels voor de winstbelasting in de EU-landen te harmoniseren. De ophef over belastingontwijking door multinationals als Apple, Starbucks en Fiat vergroot de kans dat de lidstaten dit keer wel akkoord gaan, denkt Europees Commissaris Moscovici (Belastingen).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden